in

Ovo su najblamantniji tekstovi evrovizijskih pesama, jedna međutim ima potencijal

Ovo su najblamantniji tekstovi evrovizijskih pesama, jedna međutim ima potencijal

Iako je muzika uglavnom dobra, takoreći “keči”, brzo ulazi u uho i uz nju se može igrati, tekstovi su ono što je problematično kod modernih srpskih pesama.

Takvi „problematični“ tekstovi posebno dolaze do izražaja kod pesama za Evroviziju, kada umetnici, kompozitori i tekstopisci uglavnom nemaju puno vremena da dorađuju muziku, već su primorani da u određenom vremenskom roku naprave najbolju moguću stvar.

Međutim, koliko god da smo oduševljeni novim mladim izvođačima koje ćemo gledati na sceni takmičenja za Pesmu za Evroviziju ’23 na Javnom servisu u martu ove godine, ne možemo a da ne dobijemo napad krindža, transfer blama, od pojedinih tekstova koji su, zaista, barem po našem ukusu i vrlo subjektivno, blamantni.

Jedan od favorita ove godine je Savo Perović sa pesmom „Presidente“. Muziku je radio Mahdi – i svaka mu čast na fenomenalnom zvuku, aranžman je radio Denik, a tekst pesme su pisali Sajsi MC i Savo Perović.

I nažalost, koliko god voleli Sava i Sajsi MC, moramo istaći da tekst jednostavno nije „to – to“.

Savo Perović na samom početku pesme kaže „Plašiš li me se ti, mala li li li, plašiš li me se ti, srna u šumi, pusti me bambija, tužnog prizora, ovde si sa namerom“. Ukoliko bismo se isključili i samo slušali zvuk, imamo mega hitčinu. Ali, sama pomisao da u klubu izgovaramo ove stihove je pomalo blamantna.

Druga na listi nam je Tejlor Svift, ali zamalo.

Devojka po imenu Nađa kao da piše svoj dnevnik, pa joj se i pesma zove „Moj prvi ožiljak na duši“. Pesmu je pisala Kristina Kovač, a muziku su radili Kristina Kovač i Tim Gosden.

Stihovi idu ovako – „Slatka je i ima sve što nemam, pa i tebe, da l’ si je već vodio na put do pravog sebe, da l’ šapućeš joj kako si uz nju ranjiv, a tako jak I biću dobro, ja nisam od onih što mrače, biću dobro, voleću ponovo, još jače, ne, ti nećeš biti poslednji, ni tračak sunca uzeti, to znam“.

Poruka je lepa, ohrabrujuća, ali za decu koja imaju četrnaest godina ili manje, a sama pesma kao da je stvorena za Dečju pesmu Evrovizije, a ne ozbiljno muzičko takmičenje. I sama fotografija koja služi kao kaver na Jutjubu zvaničnog naloga RTS-a podseća na Tejlor Svift iz 2008. godine – ali zamalo.

Kao poslednje na listi ovog teksta stavili bismo „CHEGI & Braća Bluz Bend“. Uz sve napore da ih zavolimo ove godine – jer ni prošle godine na takmičenju za Pesmu za Evroviziju nisu imali mnogo sreće, to jednostavno nije prava stvar i više podseća na neki etno pop u pokušaju koji bi zasigurno više uspeha imao na Guči, ili nekog takmičenju drugog tipa.

Tekst je pisao Boris Kapetanović.

Stihovi idu ovako – „Hladna noć na mene pada, udala se moja draga, ja u krčmi tražim vraga sam, rujnoga ću vina pit, ja ću nju zaboraviti, ona mene neće nikada“. Okej, u redu, slatko, ali pomalo prevaziđeno i liči na nešto što smo do sada čuli više puta.

Etno momenat i piskutavi glasovi u pesmi tokom izgovaranja stihova dodatno nam otežavaju mogućnosti da pesmu zavolimo. Ali, nikada se ne zna.

BONUS VIDEO: Konstrakta otkrila da li će biti u žiriju u takmičenju za pesmu Evrovizije: Evo koga je podržala