in

Otkriven tajni dosije , svet je zanemeo od šok otkrića (FOTO)

Beživotno telo glumice i starlete Merilin Monro otkriveno je u njenom domu u Brentvudu 1962. godine, ali šest godina pre toga, ona je doživela skoro smrt u teškoj situaciji. U ekskluzivnom odlomku iz nove biografije Freda Otaša, poznatog holivudskog ‘popravljača’, otkrivena je neobična priču o glumičinom susretu sa smrću.

Bilo je prolećno jutro 1956. godine kada je Fred Otaš stigao u Nate ‘n’ Al’s na Beverli Hilsu na brzi priređen doručak. To je bilo popularno mesto za posetioce lokalnog šoubiznisa, uključujući Rite Hejvort, Avu Gardner, Džejmsa Garnera i Doris Dej. Otaš, policajac koji je postao privatni istražitelj, bio je poznato lice u ovom restoranu, poznat kao ‘Fredi’ konobarima. Njegov stari prijatelj Sidni Skolski, kolumnista i radio ličnost, takođe mu se pridružio na doručku.

Tanjug/AP

Otkrivena tajna o Merilin Monro

Dok su Otaš i Skolski uživali u obroku obrok, konobarica ih je odvela do njihovog uobičajenog separea gde je Otaš radije sedeo leđima okrenut zidu kako bi uhvatio svu akciju. Njihov sastanak se činio neupadljivim za druge goste koji su navikli da vide klijentelu slavnih ličnosti kako posećuje delikatese. Međutim, malo su znali da će ovaj doručak označiti početak zadivljujućeg i opasnog susreta sa Merilin Monro, piše Dejli Mejl.

Početak uzbudljivog otkrića

Tokom doručka, Otaš i Skolski su se upustili u razgovor, a tokom ovog sastanka Otaš je prvi put čuo za Monroinu opasnu situaciju. Detalji ovog susreta, koji nikada ranije nisu bili otkriveni, rasvetljavaju događaje koji su prethodili Monroinoj tragičnoj smrti. Ovo uzbudljivo otkriće pruža jedinstven uvid u mračniju stranu zlatnog doba Holivuda i dužine do kojih je Otaš otišao kao „popravljač“ da zaštiti zvezde sa kojima je radio.

Otkrivanje istine

Priča o susretu Merilin Monro sa smrću 1956. godine, kako je ispričana u Otašovoj biografiji, otkriva stranu glumičinog života koja je bila obavijena velom tajne. Otaševo učešće u ovom mučnom događaju i njegove potonje akcije da se izbori sa situacijom naglašavaju složen i često opasan svet upravljanja slavnim ličnostima 1950-ih. Ovaj zadivljujući prikaz je svedočanstvo neispričanih priča koje se kriju iza sjaja i glamura holivudske ikone ere.

Ali E. Moris Adler – srebrnokosi producent ‘Odavde do večnosti’, jednog od filmova sa najvećom zaradom iz 1953. godine – zaista je okrenuo glave. Dok je Adler zabrinuto išao za Fredovom stolom, sve oči su bile uprte u njega. Zaista, trebalo je da bude bolje raspoložen. Nedavno je zamenio Derila F. Zanuka na mestu šefa produkcije u 20th Centuri Foks-u. Studio je radio na velikoj novoj produkciji, ‘Bus Stop’ – romantičnoj komediji koju je vodila Monroe, koja je upravo imala neku promociju. Posle godinu dana pregovora i pravnog manevrisanja, Monro je obezbedila novi ugovor sa 20th Centuri Foksom, koji je pristao da joj plati neverovatnih 100.000 dolara po filmu (oko 1,1 milion dolara danas) u periodu od sedam godina. Studio je takođe odobrio njenu priču, režisera i snimatelja. Bio je to dogovor bez presedana. Skolski je organizovao doručak. Otaš nikada nije sreo Adlera, ali je mogao reći da je nervozan. Posle kratkih uvoda i razmene ljubaznosti, Adler je prešao pravo na stvar. „Merilin je nestala“, zarežao je. “Kako to misliš nestala je?” upitao je Otaš. Adler je objasnio da se Merilin nije pojavila na setu dan ranije, niti je pozvala da objasni svoje odsustvo. Niko je nije video niti čuo za nju u poslednja 24 sata, čak ni njen budući novopečeni suprug, dramaturg Artur Miler, koji je bio u Njujorku i bio je zabrinut. Merlinkino ponašanje je Adlera već koštalo previše vremena i novca. Pritisak na nju bio je jasan svima na snimanju. Do sada je već patila od akutne anksioznosti i često bi dobila osip kada bi došlo vreme za snimanje scene. Nedavna produžena hospitalizacija zbog ‘nervne napetosti’ gurnula je film preko budžeta. Adler je rekao da bi je otpustio i promenio ulogu da je mogao, ali sada su bili na pola snimanja i više nije bilo povratka. Studio je gubio oko 40.000 dolara svakog dana kada je bila MUP. Adleru je bio potreban Otaš da pronađe Monro što je pre moguće i vrati je na set. Ako ne, ne bi imali drugog izbora nego da ugase film uz ogroman gubitak.

Kada je Otaš stigao u svoju kancelariju, počeo je da pretura po svojim brojnim dosijeima i Rolodeksima, tražeći bilo koga ko ima sumnjivu vezu sa Monro. Preko klijenta advokata, na kraju je dobio ime poznatog kriminalca čija je povezanost sa glumicom zabeležena u prethodnom slučaju. Ovaj tip nije bila dobra vest. Bio je diler droge i sam zavisnik od heroina. I iako Merilin, uprkos svim poznatim problemima sa pićem i pilulama, nikada nije uživala u teškim drogama, njen produženi nestanak zabrinuo je Otaša. Odmah je angažovao Barnija Rudickog ličnog privatnog istražitelja Joea DiMaggia, Monroinog bivšeg muža i udružio ga sa jednim iz njegovog tima. Par je počeo tako što je proveravao podatke o železnici, autobusima i avio-kompanijama, ali je ostao prazan. Otaš je, međutim, od tračeva kolumnista poput Skolskog znao da kada filmske zvezde žele da putuju ispod radara, često bi koristile turističku agenciju koja je rezervisala putovanja pod pseudonimom. Kolumnisti bi platili službenicima nižeg nivoa za ovu informaciju. Otaš je nazvao poznatu turističku agenciju krticom i  umesto da rizikuje da otkrije ime koje je tražio, izazvavši medijsku buru zbog Merilinovog nestanka  dobro je platio knjige svake rezervacije napravljene u poslednje dve nedelje.

 

 

Merilin Monro pronađena bez svesti

Zatim je prečešljao liste agencija, tražeći pseudonim koji je Monroe možda koristila. Ime ‘Pearl Baker’ mu je privuklo pažnju. ‘Gledis’ Pearl Baker je bila Monroina majka. Otaš je odmah poslao Rudickog i Plejsija na adresu navedenu u unosu agencije. Bilo je to za jeftin, oronuli motel u Santa Barbari. Po dolasku, Rudicki je pozvao Otaša iz obližnje telefonske govornice. Da li jednostavno upadne u sobu, pitao je. Otaš se našao pred dilemom. Merilin je bila odrasla žena, odgovorna za svoje postupke. Ako je htela da se smesti u motelu za buve sa nekim mrtvacima, to je bilo njeno pravo. Privatni istražitelji nisu imale zakonsko pravo da uđu u njenu sobu i, u suštini, da je odvedu protiv njene volje nazad u filmski studio. Ali je odlučio da je to mali rizik. Ovi studiji su imali toliku moć nad svojim glumicama – uključujući Merilin – da je bio siguran da ona neće ići u policiju i rizikovati da uništi svoju karijeru i reputaciju. Dao je prednost. Dok su Rudicki i Placei pokucali na vrata rekavši da imaju isporuku, muški glas je odgovorio da će odmah doći. Vrata su se otvorila i otkrila zavisnika od heroina kojeg su tražili. Nije nosio ništa osim bokserica. Rudicki je odgurnuo čoveka u stranu i upao u sobu. Nije mogao da veruje šta je video. Monro je ležala gola i nepomična na krevetu u fetalnom položaju. Po prostoriji su bile razbacane igle, špricevi i drugi pribor za drogu. Nakon što je brzo proverio puls i utvrdio da je bez svesti – ali još uvek živa – pokrio je njeno telo čaršavom.

 

 

Adler je želeo da se Monro bezbedno odvede iz motela, sa brisanjem svih tragova njenog prisustva. Rekao je Otašu da će poslati hitnu pomoć na lice mesta da je odveze u bezbednu bolnicu na detoksikaciju. Vrativši se na liniju sa Rudickim, Otaš mu je naredio da počisti mesto i odveze ga dog do najbliže autobuske stanice, gde je trebalo da mu kupi kartu u jednom pravcu za San Francisko i uveri mu da se ništa od ovoga nikada nije dogodilo. Poslednje što je viđen, stopirao je autoputem Pacifičke obale. Merilin se oporavila u diskretnoj privatnoj klinici u Holivudu i vratila se na set nekoliko dana kasnije. Kada su novinari pitali o njenom odsustvu, publicista studija je objasnio da se ona vratila iz ranije hospitalizacije zbog iscrpljenosti i da joj je samo potrebno još nekoliko dana odmora. Završne scene Bus Stop su snimljene i film je objavljen u avgustu 1956. Za svoj nastup, Merilin je dobila neke od najboljih kritika u svojoj karijeri. Veteran kritičar Njujork tajmsa, Bosli Krauter, napisao je: „Merilin Monro je konačno dokazala da je glumica.“

 

BONUS VIDEO:Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /