in

Odbijala poznate i bogate udvarače, a onda pored njega našla sreću

Odbijala poznate i bogate udvarače, a onda pored njega našla sreću

Zvali su je “srpska Ava Gardner”.

Glumica Marija Baksa veliku popularnost je stekla sedamdesetih godina prošlog veka.

Prvu ulogu odigrala je u filmu „Bokseri idu u raj“, a potom glavnu u „Mlad i zdrav kao ruža“. Svojom lepotom nikog nije ostavljala ravnodušnim, a zbog svetlih očiju i vitke figure poredili su je sa Avom gardner i Ketrin Denev.

Marija je toliko bila lepa da je postojala i legenda kako su navodno muškarci rušili stolove, kada bi prošla pored kafića u Jevremovoj ulici u Beogradu, piše „Stil“. Gluma joj nije bila prioritet, već je njom definitivno odlučila da se bavi kada su je primetili filmski producenti u Italiji. Naime, Marija je tamo otišla da odradi praksu za arhitektonski fakultet, a njeno putovanje se završilo trogodišnjim ugovorom sa producentskom kućom Dine De Laurentiisa.

Zahvaljujući ovoj saradnji imala je priliku da sarađuje sa Linom Venturom, Čarlsom Bronsonom i Budom Spenserom. Ni Italijani nisu ostali imuni na njenu lepotu, te se kao seks simbol slikala za njihovo i američko izdanje „Plejboja“.

Sarađivala je sa najpoznatijim fotografima i producentima, a jedan takav ju je čak nekoliko puta prosio. U pitanju je Grk Ovidije Asonitis, koji je bio beznadežno zaljubljen u Mariju, a ona ga je uporno odbijala.

Srce zanosne Beograđanke osvojio je biznismen Milojko Veljović sa kojim je godinama bila u braku, a u kojem su dobili i ćerku Taritu.

Marija se devedesetih godina povukla sa filma, a 2019. godine je preminula u svom stanu u Kosovskoj ulici.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših jugoslovenskih glumica