in

Od 1.000 prijava, stigla i jedna iz Srbije FOTO

Od 1.000 prijava, stigla i jedna iz Srbije FOTO

San Marino je 12 puta učestvovao na Pesmi Evrovizije. Prvi put 2008. godine u Beogradu. Zbog lošeg plasmana su odustali, a vratili su se u takmičenje tek 2011. u Nemačkoj.

San Marino, grad – država u Italiji, ove godine će se takmičiti na Evroviziji. Kako se navodi na jednom od fan profila Evrovizije koji je baziran u San Marinu, a koji navodno ima veze sa tamošnjim Javnim servisom kao i italijanskim Javnim servisom RAI-em, stiglo je više od 1.000 prijava od izvođača koji bi da predstavljaju ovu državu na takmičenju.

San Marino, kada se takmiči, raspisuje konkurs i bilo ko može da se prijavi za učešće, s obzirom na to da da je populacija grada – države tek 33 hiljade stanovnika.

Ove godine se navodno prijavio i neko iz Srbije. Konkurs je završen, onaj ko će predstavljati San Marino na Evroviziji još uvek nije izabran, ali je ovaj podatak veoma interesantan evrovizijskim fanovima.

Mapu onih koji su poslali svoje pesme na konkurs pogledajte u nastavku.

San Marino je 12 puta učestvovao na Pesmi Evrovizije. Prvi put 2008. godine u Beogradu. Zbog lošeg plasmana su odustali, a vratili su se u takmičenje tek 2011. u Nemačkoj.

Juna 2007. javni RTV servis San Marina izrazio je interesovanje za učešće na Pesmi Evrovizije u bližoj budućnosti, sve u zavisnosti od zainteresovanosti glavnih akcionara (posebno italijanskog RAI-ja koji je odustao od takmičenja 1997. godine). Krajem godine, SMRTV je potvrdio svoje učešće na beogradskom Evrosongu.

Prvi predstavnik malene državice bila je tinejdžerska pop grupa Miodio (Miodio) koji su izveli pesmu „Complice“ („Saučesnik“) na italijanskom jeziku. San Marino je svojim nastupom u Beogradu ujedno postao i 50-a jubilarna država učesnica ovog festivala. Nastupili su kao 5. u prvom polufinalu, i sa osvojenih 5 poena zauzeli su poslednje mesto.

Prvobitno je bilo planirano da San Marino učestvuje i sledeće godine u Moskvi. Međutim kružile su glasine o odustajanju zbog slabog rezultata na početku, što je SMRTV opovrgavao i čak najavio učešće u Moskvi, da bi se na kraju ipak povukli sa takmičenja zbog navodnih finansijskih problema u kojima se našla nacionalna televizija (i nisu učestvovali naredne 2 godine).

BONUS VIDEO: Žmaher i Filari – Na Evroviziji je sve dozvoljeno