in

Nova igrica o Hariju Poteru uvodi transrodnog lika, autorka romana na meti napada, ali utešiće se milionima

Nova igrica o Hariju Poteru uvodi transrodnog lika, autorka romana na meti napada, ali utešiće se milionima

Nova kompjuterska igra bazirana na romanima o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru sadrži i novog, transrodnog lika.

Lik u igrici se zove Sirona Rajan, a u pitanju je transrodna žena. Najava kompanije „Avalanche Software“ da će objaviti igricu sa ovim likom izazvala je puno kontroverzi na internetu, pogotovo zbog toga što je autorka romana o Hariju Poteru, Dž. K. Rouling, u prošlosti okarakterisana kao ozloglašena TERF-ica, odnosno, kao transfobična.

Britanska književnica Dž. K. Rouling, najpoznatija po seriji romana o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru, izazvala je buru komentarima o transrodnim ljudima, zbog kojih mnogi misle da je transfobična i da ne podržava rodni identitet, ali i ljude koji menjaju pol.

Ona je na Tviteru objavila sarkastičan komentar na temu roda i pola, a ovo nije prvi put da govori o tome i izaziva oprečne komentare javnosti.

„Ljudi koji imaju menstruaciju… verujem da je postojala reč za te ljude. Neka mi neko pomogne… Wumben? Wimpund? Woomud?“ napisala je ona, šaleći se kako ne može da se seti reči za žene. Roling, ako je zaključiti po njenim komentarima, bori se protiv rodnog identiteta, smatrajući da, ako polovi ne postoje, to briše nju kao ženu, te javnost to ocenjuje kao transfobičnu izjavu.

Nakon što su fanovi krenuli u napad na književnicu, navodeći da ne mogu da veruju da takve reči dolaze od osobe koja je napravila roman poput Harija Potera, oglasio se i Danijel Radklif, koji je u filmovima oživeo dečaka čarobnjaka.

On je pokušao da ugasi vatru, navodeći da stavovi koje iznosi Dž.K. ne treba da ugroze užitak čitanja knjiga, ali i da on ne može da ih podrži.

„Transrodne žene su žene. Svaka izjava koja bi to demantovala, briše identitet i dostojanstvo transrodnih osoba. Ako mislite da je određeni lik iz knjige bio transseksualan, bezrodan ili rodno neutralan, da je gej ili biseksualan, to je između vas i knjige koju ste pročitali i taj je odnos svet. Niko vam to neće i ne može promeniti“, napisao je on na Tviteru.

Rouling je zbog svojih stavova bila oštro kritikovana, nalazila se na meti trans aktivistkinja, a izazvala je dodatni bes javnosti kada je objavila svoj novi roman u kojem je glavni lik serijski ubica koji je zapravo trans žena. Zbog toga je gotovo bila isključena iz HBO novogodišnjeg specijala o Hariju Poteru, a svi glumci iz filmova su se javno ogradili od nje.

Iako nije učestvovala u stvaranju igrice, svejedno će dobiti određeni novac od njene prodaje, s obzirom na to da je inicijalna ideja o čarobnjačkom svetu njena.

„Hogwarts Legacy“ je predstojeća akciona igra uloga koju je razvila kompanija Avalanche Softvare, a objavila Varner Bros. Games pod svojom etiketom Portkei Games. Radnja igre smeštena je u svet čarobnjaka, zasnovana na romanima o Hariju Poteru.

BONUS VIDEO: Simić: LGBT i dalje tabu u Srbiji, mora se biti hrabar