in

Njih dvojica bili su kao preslikani FOTO

Njih dvojica bili su kao preslikani FOTO

Posebno zanimljiv je detalj vezan za njihovo prezime.

Legendarni glumac Pavle Vuisić rođen je 10. jula 1926. godine na Cetinju, a srca publike osvojio je ulogama u brojnim kultnim domaćim ostvarenjima.

Iako nije uspeo da upiše Fakultet dramskih umetnosti, postao je jedan od naših najboljih glumaca i osvojio brojne nagrade poput „Zlatne arene“, nagrade „Car Konstantin“, Sedmojulske nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda i drugih.

Publika ga najbolje pamti po ulogama u filmovima i serijama kao što su „Kamiondžije“, „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Valter brani Sarajevo“, „Šešir profesora Koste Vujića“, „Otpisani“, „Salaš u Malom Ritu“ i drugim.

Pavle Vuisić, Miodrag Petrović Čkalja, film, serija Kamiondžije Jugoslovenska kinoteka
Foto: Jugoslovenska kinoteka

Da nikada nije želeo slavu govori i njegov testament u kom je tražio da se vest o njegovoj smrti objavi tri dana nakon pogreba, a želeo je i da bude sahranjen u „jednom običnom grobnom mestu“, kao i svi njegovi sugrađani.

Ova želja samo delimično mu je ispunjena, budući da je sahranjen u Aleji zaslužnih građana u porodičnoj grobnici od belog mermera.

Glumac je izrazio želju da ode nečujno, bez velike pompe, te su tako njegovoj sahrani prisustvovali samo supruga Mirjana i sveštenik. Čak ni sveštenik nije znao da sahranjuje slavnog glumca, budući da mu je Mirjana rekla samo ime svog supruga – Pavle.

Foto: Printscreen/YouTube/Stari filmovi i serije

Nije bilo umrlice, te niko osim lekara i glumčeve supruge nije znao da je preminuo velikan srpskog glumišta.

Njegova poslednja oporuka ovako glasi:

“Testament Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju. Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovih šest popova, koje za inat hoću, da se ono što se oko groba radi, rade i ćute”, napisao je Pavle i dodao:

Pavle Vuisić Jugoslovenska kinoteka
Foto: Jugoslovenska kinoteka

„Neka u sebi pevaju. Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi niko nikakav govora, niti jedne reči ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je**m mater”, navodi se u testamentu Pavla Vuisića.

Njegov testament, kao i njegovo prvo ljubavno pismo ženi i njegove lule, nalaze se u Muzeju srpske književnosti u okviru udruženja “Adligat”.

Malo je poznato i to da je Pavle izuzetno voleo da piše.

Pavle Vuisić, film Ko to tamo peva Jugoslovenska kinoteka
Foto: Jugoslovenska kinoteka

“Interesovanje Pavla Vuisića za književnost bilo je duboko i ozbiljno. Pored prava, studirao je neko vreme i svetsku književnost i posvećeno pisao, ali je znao da će ga njegov oštar jezik više sputavati u pisanju i objavljivanju nego u glumi… Često je cepao i uništavao ono što napiše, a ja sam njegova dela od njega samog spasavala koliko sam mogla”, rekla je svojevremeno njegova supruga Mirjana.

Ipak, malo ko zna da je Pavle imao i mlađeg brata Dušana koji se takođe bavio glumom.

Dušan je glumio u oko 40 filmova, uglavnom sporedne uloge, a pre nego što je počeo da se bavi glumom, bio je oficir jugoslovenske ratne mornarice, kao kapetan torpednog čamca.

On je igrao u ostvarenjima kao što su „Vrtlog“, „Burduš“, „Kamiondžije“, „Povratak otpisanih“ i drugim, a u „Šeširu profesora Koste Vujića“ sarađivao je sa starijim bratom koji je tu igrao glavnu ulogu.

Zanimljivo je to da je Dušan zadržao „j“ u prezimenu, te se preziva Vujisić, dok je Pavle „j“ izbacio i prezivao se Vuisić, piše „Kurir Stil“.

BONUS VIDEO: Top 5 najboljih glumačkih frajera Jugoslavije