in

Njegovu najlepšu i najoriginalniju kreaciju nosila je slavna glumica FOTO

Njegovu najlepšu i najoriginalniju kreaciju nosila je slavna glumica FOTO

Svojim nesvakidašnjim idejama izdvojio se od drugih.

Čuveni modni kreator Pako Raban preminuo je 3. februara u 89. godini života.

Rođen je kao Fransisko Rabaneda Kuervo u baskijskom gradu pasaija u Španiji, a njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su trupe Fransiska Franka tokom Španskog građanskog rata.

Svoju modnu karijeru započeo je kreiranjem nakita za Živanši, Dior i Balensijagu, a sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine.

Ostaće upamćen i po dizajniranju kostima za čuveni film „Barbarela“ iz 1987. godine, a u istom je njegove kreacije nosila čuvena Džejn Fonda.

Godinu dana kasnije, Raban je napravio haljinu koju su mnogi proglasili „njegovom najlepšom kreacijom“.

Taj model izradio je specijalno za glumicu Odri Hepbern, za film „Two for the road“, a haljina je bila napravljena od akrilnih diskova spojenih tankim metalnim lancima.

Svoju prvu kolekciju iz 1967. godine predstavio je kao „Manifest: 12 nenosivih haljina u savremenim materijalima“.

U tim kreacijama koristio je materijale poput plastike, metala i aluminijuma, čime je potpuno promenio istoriju mode i privukao pažnju čitavog sveta.

Haljina koju je Odri nosila svakako je bila nešto najoriginalnije do tada, te je brzo ušla u legendu, o čemu svedoči i činjenica da je Žilijen Dosena, umetnički direktor modne kuće „Pako Raban“, ovu haljinu reinterpretirao za svoju kolekciju jesen/zima 2018/19 godine.

Tada je ovaj model nosila glumica El Faning, a i mnoge druge zvezde pojavile su se u ovoj haljini, te je ista postala svevremenski model.

Godine 1968, Pako Raban je počeo da kreira i parfeme za kompaniju Puig. Osam godina kasnije njegova kompanija izgradila je i fabriku parfema u Francuskoj.

Rabavn je bio poznat i po prilično ekscentrični izjavama. Nekoliko puta je tvrdio da je proživeo više života i da je poznavao Isusa. Govorio je i o tome kako je video Boga tri puta, da su ga posetili vanzemaljci i da je ubio Tutankamona.

BONUS VIDEO: Luna park: Ko su supermodeli u eri algoritma