in

Nesvakidašnja ljubavna priča Čkalje i njegove Dragice

Nesvakidašnja ljubavna priča Čkalje i njegove Dragice

Kako bi se posvetila mužu i sinu, karijeru radio voditelja ostavila je po strani.

Poznati glumac Miodrag Petrović Čkalja rođen je na današnji dan 1924. godine u Kruševcu.

Bio je jedan od omiljenih komičara bivše Jugoslavije, a njegove uloge, šale i izjave iz kultnih filmova se i danas prepričavaju.

Iako je bio izuzetno popularan, Čkalja je privatno živeo kao „sav normalan svet“. Odlasci na pijacu bili su njegova svakodnevica, a tome je govorila Čkaljina supruga Dragica.

Venčali su se 1948. godine, a malo je falilo da do tog čina ne dođe.

„Društvo je bilo raspoloženo. Dosetke i šale pljuštale su svakog trenutka. Oni koju su poslom dolazili zastajkivali su misleći da se snima neki film. Zadirkivanja na račun jednog smešnog, mršavog, vižljastog čoveka postajala je sve žešća. Ma nema govora, ona sigurno neće doći! U poslednjem trenutku se predomislila“, rekao je Ljubiša Bačić.

Pavle Vuisić, Miodrag Petrović Čkalja, film, serija Kamiondžije Jugoslovenska kinoteka
Foto: Jugoslovenska kinoteka

Međutim, u poslednjem času pojavila se Dragica u crnoj kecelji.

„Pa gde si, Dragice? Ovi ovde mi izvadiše ‘dušnik na pamuk’“, rekao je Čkalja, a nakon ozvaničenja braka, usledila je skromna proslava u krugu najbližih.

Dragica je godinama kasnije prepričavala njihove bračne početke, koji su bili veoma skromni. Šta više, venčani prsten dobila je posle tri meseca, ali ga je igrom slučaja izgubila.

„Ponekad je utrčavao u najvećoj gužvi, ali s buketom u rukama. Posle tri meseca, Čkalja mi je doneo prsten. Kupio ga je za pedeset dinara kod ‘Gramaga’. Nažalost, u seljakanju iz stana u stan, izgubila sam tu najdragoceniju uspomenu. U početku našeg braka stanovali smo u nameštenoj sobi u Nebojšinoj ulici. Od tada do danas selili smo se pet puta. Za svaki novi komšiluk Čkalja je predstavljao pravu atrakciju. U bilo koje vreme zvonili bi na vrata i tražili da ga vide, ili da im da autogram sa slikom“, ispričala je u jednom intervjuu Dragica.

Zbog velike ljubavi prema suprugu, napustila je posao i posvetila se kući i porodici i zbog toga se nikada nije pokajala.

„Znam šta želite da me pitate: da li sam zadovoljna životom u senci Čkaljinog sjaja, ili tačnije, životom za druge. A radila sam nekada, vrlo davno, kao spiker na radiju. I volela svoj posao. Ostavila sam ga radi svojih najbližih – bez žaljenja i kajanja. Sve sam investirala u tu svoju porodicu, podržavala supruga, podigla divnog sina, sada pomažem u podizanju unuka i pri tome sam imala mnogo sreće. Investicije su se vratile, vrlo sam spokojna i ni sa kim se ne bih menjala. Ne tvrdim da moj život može i treba da posluži kao ‘recept’, ali meni odgovara, a to je ipak najvažnije“, iskrena je bila Čkaljina supruga.

Beograđani su Čkalju mogli često da vide i pored velike popularnosti nije se uobrazio. Porodica je ostala njegov centar sveta, a emocije prema supruzi nije krio ni u starosti.

„Mi živimo kao svaka druga porodica. Čkalja je kao i svaki drugi suprug i otac. Prvih godina braka on je odlazio na pijacu, snadbevao kuću namirnicama, uplaćivao za ugalj i drva, brinuo kako mu sin uči. Uživa da ide na pijacu. Ali danas nema vremena. Čak ne može da pređe ulicu, a da ga neko ne zaustavi i nešto upita. Preko dana, kad je kod kuće, nastaje porodična idila. Idem u kupovinu, a Čkalja i sin spremaju stan. Pošto više ne radim, sama vodim ceo stan. Dok se ne vratim sa pijace, on pripremi iznenađenje: ili mi kupi cveće ili skuva kafu. Uveče, ako smo sami, Čkalja nam spremi svoj omiljeni specijalitet: poparu sa sirom. Tada utroje pričamo, a katkada Čkalja i sin, da bi me zabavio, pripreme mali pozorišni program. Naravno, po kući nastane urnebesna cika i vika“, rekla je jednom prilikom ona.

Podsetimo, Čkaljin sin Čedomir nastavio je njegovim koracima, a gledali smo ga u serijama „Otpisani“, „Pozorište u kući“, „Bolji život“… Takođe, njegova ćerka, a Čkaljina unuka Jovana Petrović bavi se glumom.

Osim uloga u domaćim serijama, svojevremeno je bila u vezi sa glumcem Igorom Pervićem.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših glumaca starijih od 35