in

Napravio je tri top karijere, a samo jedna stvar ga je sprečila da postane najmoćniji čovek na svetu

Napravio je tri top karijere, a samo jedna stvar ga je sprečila da postane najmoćniji čovek na svetu

Arnold Švarceneger je austrijsko-američki bodibilder, glumac i bivši političar, i što je najzanimljivije – u sve tri profesije je postigao velike uspehe.

Švarceneger je rođen 30. jula 1947. godine u malom mestu Tal blizu Graca.

Kako je kasnije pričao, njegovi roditelji bili su veoma strogi, te da su ga tukli uvek kada bi bio bezobrazan.

Kao dečak Švarceneger je na snažni podsticaj svog oca trenirao mnogo sportova. 

Godine 1960, prvi put se susreo sa tegovima, a opšte je poznato da je posle imao veoma uspešnu bodi bildersku karijeru. Sa 17 godina je počeo da se takmiči.

Arnold Švarceneger jedan je od najvećih fitnes sportista svih vremena. U oblasti bodibildinga je dobio mnogo nagrada, kao šro je Mr. Universe, kao i sedam titula Mr. Olimpia.

Godine 1968. seli se u Ameriku sa jasnim ciljem – da promeni svoj život iz korena.

„Kada sam došao u SAD, govorio sam veoma loše engleski jezik sa jakim naglaskom, što je bila velika prepreka za moju želju da postanem glumac“, ispričao je Arnold jednom prilikom.

Švarceneger je bio poznat kao „najjači čovek na svetu“. Hteo je da svoju karijeru bodibildera pretvori u glumačku. Dve godine nakon što se doselio u Ameriku dobija ulogu Herkulesa u filmu „Herkules u Njujorku“.

Filmsku popularnost stiče sa filmom „Konan varvarin“ iz 1982. godine, a nakon toga su se nizale njegove legendarne uloge i on je postao jedan od najplaćenijih holivudskih glumaca.

Kao glumac je ostvario svoju najpoznatiju ulogu u filmu „Terminator“ režisera Džejmsa Kamerona, 1984. godine.

Ni gluma mu nije bila dovoljna, pa se angažovao i u političkom životu, te je i na tom polju bio veoma uspešan.

Od 2003. do 2011. bio je guverner Kalifornije. Nagađalo se da politički uspeh može da zahvali ugledu porodice svoje supruge, koja je demokrata, ali on je tvrdio da Marija Šriver nikad nije uticala na njegova politička uverenja. Tvrdio je da se on i supruga uvažavaju i razumeju u političkim razilaženjima.

Nakon guvernerskog mandata vratio se velikom platnu i snimio filmove „Poslednja bitka“, „Sabotaža“ i „Terminator“.

Mnogi smatraju da bi on bio još uspešniji, da bi se kandidovao, a vrlo moguće i pobedio na izborima za predsednika Amerike da mu je zakon to dozvolio. Ipak, do toga nije došlo jer nije rođen u Americi, što je jedan od uslova za kandidaturu za predsednika Amerike.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših glumaca starijih od 35