in

Najpoznatija jugoslovenska voditeljka oprobala se i kao glumica, a za dlaku je izbegla smrt

Najpoznatija jugoslovenska voditeljka oprobala se i kao glumica, a za dlaku je izbegla smrt

Voditeljka Dušanka Kalanj je bila prva žena koja je u staroj Jugoslaviji vodila Dnevnik, čime se upisala u istoriju i srpske i jugoslovenske televizije.

Šarmanta Dalmatinka ostala je upamćena ne samo po svojoj lepoti, već i po savršenoj dikciji, kojom je postavila visoke standarde za naredne generacije.

Nikola Simic

Rođena je 10. oktobra 1934. u Šibeniku, gde je i završila osnovnu i srednju školu. Engleski jezik i književnost diplomirala je na Beogradskom univerzitetu.

Bila je prva žena koja je vodila Dnevnik, a na Televiziji Beograd radila je od osnivanja ove redakcije. Važila je za dobru govornicu, posedovala je umeće izvrsne dikcije i šarma, koje je prenosila mlađim kolegama i uspostavila visoke standarde za televizijske radnike. Generacije su je pamtile i poistovećivale s Televizijom Beograd.

Prve vesti pročitala je 1958. godine iz studija na Sajmu, zajedno sa kolegom Mićom Orlovićem. I danas se govori o njenoj veštini da i najkomplikovanije vesti pročita sa lakoćom, pamti se njen pravilan izgovor, savršen akcenat i nepogrešiv ritam izgovaranja. Gledaoci su joj verovali, bila je autoritet na malim ekranima, a posle nekog vremena postala je sinonim za „Dnevnik“.

„Vaša dužnost je da budete ubedljivi, ako to niste, ništa niste uradili. Mene obavezuje „Dobro veče!“ Kad to kažem, zaista tako mislim. Takođe, „poštovani gledaoci“ moraju biti poštovani. Ako tako ne mislite, onda se rugate, budite sigurni da će kamera to otkriti“, rekla je ona jednom prilikom.

Jedan od najstrašnijih i najtužnijih dana u njenom životu je, kako je kazala, dan kada je bombardovana zgrada televizije. Te noći, 23. aprila 1999. godine, Dušanka je radila, ali je, srećom, otišla kući nekoliko sati pre nego što su zgradu pogodile bombe NATO pakta.

Odlikovana je Ordenom zasluga za narod sa srebrnim vencem. Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarkama, voditeljkama ili spikerkama nagradu „Press vitez – Dušanka Kalanj“. Ista nagrada koja se dodeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nosi ime Miće Orlovića.

Iako su mnogi bili zaljubljeni u nju i pokušavali da je osvoje, Dušanka se nikad nije udavala.

Kao glumica se okušala 1961. u igranom filmu „Ne diraj u sreću“ Mila Đukanovića gde je igrala sa Pavlom Vuisićem, Irenom Kolesar, Slobodanom Perovićem i Borislavom Pekićem.

Umrla je 12. marta 2010. u Beogradu.

BONUS VIDEO: TOP 5 javnih ličnosti sa najviše dece