in

Najlepša slikarska posveta poljupcu krije priču o ljubavi izvan okvira

Najlepša slikarska posveta poljupcu krije priču o ljubavi izvan okvira

Čuvena slika Gustava Klimta krije nesvakidašnju ljubavnu priču.

Slika „Poljubac“ Gustava Klimta, koja je nastala na samom početku 20. veka, iz njegove je zlatne faze. Ovo najpopularnije delo asutrijskog slikara je prvi put izloženo 1908. godine. Zanimljivo je da na toj slici nije prikazano samo nago žensko telo već je žena prikazana u naručju snažnog muškarca.

Iza ove slike, koja je jedno od najpoznatijih secesijskih umetničkih dela, krije se priča o ljubavi slikara i njegove muze, mlade modne dizajnerke Emili Flege.

Dve figure priljubljene jedna uz drugu u nežnom zagrljaju, prikrivene cvećem na zlatnoj podlozi, zauvek su ostale ovekovečene na slikarovom platnu.

Veza umetničkog para u to vreme bila je izrazito neobična i izvan tadašnjih okvira zato što su bili vrlo nezavisni i odlučili su se za vezu bez dece, živeći ispunjenim boemskim životom. Emili, uspešna poslovna žena i dizajnerka, iako je ostala nepriznata u istoriji mode, ostavila je dubok trag u umetnikovom srcu, piše Zadovoljna.hr.

Uz njegovu pomoć, zajedno sa dvema sestrama, otvorila je u bečkoj ulici Mariahilfer modni salon Schwestern Flöge, nezaobilaznu modnu stanicu.

Emili je dva puta godišnje putovala u Pariz po najmodernije tkanine, dugmad i perlice, a njen salon je imao 80 zaposlenih koji su marljivo radili na svakom odevnom predmetu.

Njene avangardne kreacije koje je stvarala uz pomoć sestara bile su presedan u to vreme jer su svojom inovacijom u krojevima, dezenima i bojama odskakale od tadašnjih modnih okvira.

Atraktivna i unikatna odeća bila je suprotna onome što se moglo naći u modnim magazinima koji su vrveli od konfekcijske odeće. Uticaj koji je Klimt ostavio na Emili mogao se videti i pri ulasku u modni salon koji je bio opremljen neobičnim nameštajem i ukrasnim dodacima, izrazito nesvakidašnjim za te prilike.

Prostor koji je bio opremljen crno-belim kockastim stolovima i podesivim ogledalima samo je delić enterijera u koji su dolazile brojne domaće i međunarodne klijentkinje u potrazi za savršenom modnom kombinacijom.

BONUS VIDEO: Poznate lepotice i zveri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram