in

MILOMIRA MARIĆ POBEĐUJE KORONU SA POSEBNIM LEKOM! Poznati novinar OTKRIO da zahvaljujući tome, prolazi LAKO bolest!

Foto: Printscreen/Facebook/Happy TV

Novinar Milomir Marić ima 65 godina i kovid, ali se pohvalio da za sada lako prolazi kroz bolest zahvaljujući i kineskom leku “favipiravir”, koga mu je odmah nakon što je ustanovljeno da ima korona virus prepisao dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike.

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog objašnjava za “Kurir” da “favipiravir” sprečava umnožavanje virsa i da može da olakša kliničku sliku.

– Suština je u tome da se primeni dovoljno rano, dok se bolest nije pogoršala. I što pre, to bolje! Ima rizika od primene, ali je korist izgleda veća. Od neželjenih efekata, najčešći su dijareja i neki poremećaji krvne slike i biomarkera funkcije jetre – kaže prof. Todorović.

Napominje i da je SZO bila rezervisana prema upotrebi “favipiravira”, ali je nedavna meta -analiza devet kliničkih ispitivanja u vodećem naučnom časopisu Scientific Reports pokazala da je efikasan.

– Poboljšanje kliničke slike tokom prvih sedam dana hospitalizacije bilo je visoko statistički značajno češće kod pacijenata na “favipiraviru” u poređenju sa kontrolnom grupom. Takođe, moguće je da ima povoljno dejstvo na uklanjanje virusa iz organizma (obesklicavanje), na potrebu pacijenata za kiseonikom (za 7% poređenje je bez statističke značajnosti, ali je trend povoljan) i na smrtnost (za 30%, ali je poređenje ipak bez statističke značajnosti u odnosu na kontrolnu grupu) – ističe prof. Todorović i dodaje da je prvobitno odobren u Japanu za pacijente obolele od gripa tokom epidemije.

milomir marić
foto: Printscreen

– Bolničko lečenje nije potrebno, vakcinisan sam dva puta kineskom vakcinom, to je neka vrsta zaštite. To nije zaštita da se ne dobije korona, ali jeste da bude blaža – rekao je pre nekoliko dana Marić za “Telegraf” i dodao:

– Dobro sam! Sad, ova dva naredna dana su ključna, da li će da ide na pogoršavanje ili poboljšavanje, čekam.

Bonus video:

JA SAM KARMIČKI PREDODREĐENA ZA DRAME! Jelena Karleuša za Espreso o BORBI sa PORODICOM i pokretanju BIZNISA!

10:32

JA SAM KARMIČKI PREDODREĐENA ZA DRAME! Jelena Karleuša za Espreso o BORBI sa PORODICOM i pokretanju BIZNISA!

(Espreso/Kurir/Telegraf)