in

Karijera glumca Kiljana Marfija koji je debio Oskara

Kiljan Marfi, Foto: AMPAS / Zuma Press / Profimedia

Kiljan Marfi je dobio svog prvog Oskara za ulogu Roberta Openahjmera u režiji Kristofera Nolana, koji je takođe dobio Oskara za najbolji film i režiju.

Slavnom Ircu su mnogi predviđali zlatnu statuu za ulogu života kojom je oduševio svet. On se na dodeli zahvalio porodici i ekipi filma, a rekao je i da je “ponosni Irac”.

Znamo ga po ulogama u Betmenu i u seriji “Peaky Blinders” koja je stekla legendarni status u našoj zemlji.

Kiljan Marfi je dobio svog prvog Oskara
Kiljan Marfi je dobio svog prvog Oskarafoto: The Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Inače, Kilijan Marfi poznat je i po tome što svoju privatnost veoma dobro čuva od medija, a čuvena je i ona priča kada se se porodicom preselio iz Velike Britanije u rodnu Irsku jer su njegova deca počela da zvuče previše “engleski” za njegov ukus.

“Kada je Hari postao drvo”

Malo je poznato da je svoje glumačke početke Kilijan imao u filmu našeg reditelja Gorana Paskaljevića.

Malo je poznato da je svoje glumačke početke Kilijan imao u filmu našeg reditelja Gorana Paskaljevića.
Malo je poznato da je svoje glumačke početke Kilijan imao u filmu našeg reditelja Gorana Paskaljevića.foto: Promo

U pitanju je film “Kada je Hari postao drvo” iz 2001. godine, a Kilijan glumi mladog Gasa kog otac Hari Maloni stalno mentalno i verbalno zlostavlja, ali se priča komplikuje kada se Gas zaljubi u Ajlin... Naslovnu ulogu je maestralno odigrala legenda irskog filma Kolm Mini, a sve se dešava u ruralnoj Irskoj dvadesetih godina prošlog veka.

Inače, kako piše na sajtu IMDB, film je prvobitno trebalo da se snima na Siciliji, ali je žena Gorana Paskaljevića predložila Irsku, jer joj je ostala u sećanju oz tinejdžerskih dana.

Slavnom Ircu su mnogi predviđali zlatnu statuu za ulogu života kojom je oduševio svet
Slavnom Ircu su mnogi predviđali zlatnu statuu za ulogu života kojom je oduševio svetfoto: AMPAS / Zuma Press / Profimedia

Što se Gorana Raskaljevića tiče, o njemu ne treba puno pričati jer spada u naše najpoznatije i najcenjenije režisere. Praški đak je debitovao sa filmom “Čuvar plaže u zimskom periodu”, a zatim je napravio i “Psa koji je voleo vozove”, “Poseban tretman”, “Varljivo leto ’68”, “Vreme čuda”, “Bure baruta”, “Tango argentino”, “Tuđa Amerika”.

Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova, a tokom karijere je dobio brojne nagrade u svetskim okvirima. Snimao je filmove o običnim, malim ljudima, često marginalizovanim, ali uvek ih slaveći.

Preminuo je 2020. u 74. godini.

Bonus video:


08:43

ESPRESO NA NASTUPU EMINE JAHOVIĆ: Pevačica progovorila o PORODICI, evo šta kaže

(Espreso/Kurir/Aleksandra Miletić Prenela: I.R.)