in

Evo šta danas radi Dragana Mrkić

Evo šta danas radi Dragana Mrkić

Kada je započela glumačku karijeru važila je za jednu od najtalentovanijih glumica bivše Jugoslavije.

Dragana Mrkić osvojila je publiku nakon što je odigrala zapažene uloge u brojnim kultnim ostvarenjima.

U njenom glumačkom radu ostale su upamćene, između ostalog, eksplicitne scene koje je snimala. Vrhunac popularnosti stekla je u ostvarenju „Oficir s ružom“, gde je tumačila lik Ljiljane.

Čuveni film „Oficir s ružom“ režisera Dejana Šorka, premijerno je prikazan 1987. godine na pulskom festivalu gde je Šorak dobio Zlatnu arenu za najbolji scenario, a za najbolju mušku ulogu Žarko Laušević. Ovaj film doživeo je veliki uspeh, ne samo u Jugoslaviji, nego i šire, a umerene erotske scene i interesantan zaplet dočarali su Laušević, Ksenija Pajić i Dragana Mrkić.

Dragana Mrkić Foto: Printscreen/Oficir s ružom

Radnja filma vezuje se za 1945. godinu, kada neposredno nakon Drugog svetskog rata dolazi u Zagreb partizanski oficir Petar, kojeg u filmu glumi Žarko, sa svojom verenicom Ljiljanom, koju je glumila Dragana, i zajedno počinju da žive kao podstanari kod Matilde, koju je glumila Ksenija. Petar se zaljubljuje u Kseniju, sa kojom počinje strastvenu vezu, nakon oslaska njegove verenice Ljiljane iz Zagreba. Naziv filma izveden je iz scene u kojoj Petar donosi dve ruže, po jednu za Ljiljanu i Matildu.

Troje glumaca koji su odigrali glavne uloge u ovom ostvarenju uživali su ogromnu popularnost, Žarko Laušević nakon mnogo godina ponovo vratio glumi i opet imamo priliku da ga gledamo na filmskom platnu. Ksenija Pajić povremeno igra u pozorištu, ali o najmlađoj članici ove glumačke ekipe, Dragani Mrkić, se veoma malo zna.

Dragana Mrkić igrala je u kultnim jugoslovenskim filmovima „Iskušavanje đavola“, „Pogled s Ajfelovog tornja“, „Gledaj me“, „Gnjurac“, „Umetni raj“, „Gorski venac“, seriji „Složna braća“, ali poznavaoci jugoslovenske kinematografije je najviše pamte kao lepu crnku iz filma „Oficir s ružom“, gde je debitovala.

FOTO: Printscreen/Youtube

U jednom intervjuu je čuvenu scenu iz filma, kada se Ljiljana i Matilda kupaju zajedno u kadi, nazvala „nežnom, čistom i nevinom“.

„Scenu u kojoj se Ksenija i ja kupamo u kadi snimili smo u jednom stanu u Zagrebu. Pamtim da je na setu bilo mnogo smeha i da smo scenu doživeli potpuno normalno i opušteno. Kao jednu od bitnih karakteristika istakla bih i ožiljak koji su mi nalepili, jer mlada partizanka koju sam igrala morala je da bude bar jednom ranjena. Veoma mi je bio smešan taj ožiljak „, rekla je jednom prilikom glumica.

FOTO: Printscreen/Youtube

Danas Dragana režira predstave, predaje u školi glume, i povremeno igra u pozorištu. Živi u Beogradu, nije udata i nema dece.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših jugoslovenskih glumica