in

Čuveni glumac sve umorniji, sve češće spava čak i preko dana! (FOTO)

Čuveni glumac Brus Vilis proslavio je 69 rođendan 19. marta. On se povukao iz javnosti nakon što je obelodanio da pati od frontotemporalne demencije (FTD) koja može uticati na ponašanje i jezik zbog čega je morao da se povuče iz sveta filma. 

Nakon što je obelodanjeno da boluje od teške bolesti, holivudska legenda vreme provodi uz porodicu suprugu Emu Heming Vilis i njihove ćerke Mejbel i Evelin. Od bolesnog glumca se ne odvaja i njegova bivša žena Demi Mur s kojom ima tri ćerke Rumer, Skaut, Talula.

 

 

Dobar čovek i otac

Na zvaničnom Instagram nalogu njegova supruga je objavila fotografiju bolesnog glumca. Na fotografiji se vidi Vilis kako drema u sofi u dvorištu u po bela dana dok se iza njega vide mladice banana. Na njegovo rame je naslonjena njegova naslednica najverovatnije Skaut koja mazi oca po glavi dok on drema.

Ljubav je tamo gde leže mir, udobnost i poverenje – piše u postu uz ovu fotografiju.

Glumac nije više toliko mršav koliko je bio pre nekoliko meseci, ali je sve više umoran i sve češće spava i drema čak i preko dana što je rastužilo njegove fanove.

– Trenuci za pamćenje.

– Tako mi je žao! Bio je i ostao legenda.

– Teško je gledati ga u ovakvim situacijama, sreća pa ima sjajnu porodicu i obe žene koje brinu o njemu. 

– Ovo jasno i glasno govori o tome kakav je Brus čovek i otac, kad se deca i porodica ne odvaja od njega – bili su samo neki od komentara na ovaj post.

Vilisu je prvobitno dijagnostikovan jezički poremećaj nazvan afazija, koji je potom napredovao u frontotemporalnu demenciju.

Demencija je teška. Teško je osobi sa dijagnozom. Takođe je teško za porodicu. I to se ne razlikuje ni za Brusa, ni za mene, ni za naše devojke. A kada kažu da je ovo porodična bolest, zaista jeste – rekla je jednom prilikom njegova supruga Ema za britanski Miror.

Kako su objasnili lekari, rani znaci upozorenja ove teške bolesti najčešće se javljaju mesecima, pa i godinama pre dijagnoze. Simptomi su problemi sa  govorom pacijenta, kad ne može da se seti adekvatne reči za neku stvar ili upotreba jednostavnijih jezik i rečenice.

U početku, to može biti prilično suptilna promena koju bi porodice primetile. Naročito s obzirom da ova vrsta demencije pogađa mlađe ljude, često kolege s posla mogu shvatiti ove stvari –  objasnila je Džuls Najt koja medicinska sestra koja decenijama radi sa pacijentima koji imaju demenciju. 

Problemi sa govorom koji se razvijaju u izazove ličnosti i ponašanja možda neće biti lako za članove porodice da se nose, a pošto oboleli mogu biti nesvesni da imaju FTD, ubediti ih da zakažu pregled kod lekara opšte prakse može biti teško, ali je neophodno zbog postavljanja dijagnoze. 

BONUS VIDEO:Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /