in

Bira samo uvrnute uloge, a jednom čoveku je verna decenijama

Bira samo uvrnute uloge, a jednom čoveku je verna decenijama

Čuvena francuska glumica uspela je u svojoj dugoj karijeri da osvoji brojne prestižne nagrade, kritičare zaintrigira neobičnim izborom uloga, modne stručnjake fascinira nesvakidašnjim stilom i uz ogromnu popularnost zadrži dozu tajanstvenosti, jer se o njenom životu malo toga zna.

Isabel Iper dobitnica je nagrade za životno delo na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu, dva puta je dobila nagradu za najbolju glumicu u Kanu, osvojila je venecijanski Volpi Cup i čak se 16 puta bila je u trci za francuski Cezar, a dvaput ga je i osvojila.

Legendarna glumica evropske kinematografije postigla je uspeh i na svetskom nivou kada je za glavnu ulogu u filmu „Elle“ 2017. osvojila Zlatni globus i nominaciju za Oskara.

Isabel Iper, pored neverovatnog uspeha u svetu glume važi i za modnu ikonu istančanog ukusa, a publiku širom planete impresionirala je i svojom tajanstvenošću i načinom života.

„O da, ja sam hladna. Pokušavam izbeći sentimentalnost, ali to ne znači da emocije ne postoje, već da su na pravom mestu“, ovim rečima opisala je sebe jednom prilikom slavna glumica.

Kako je Isabel izjavila, uloge bira intuicijom, pa je istakla kako smatra da scenariji moraju da imaju što bolje tekstove i što manje objašnjena, jer je upravo ta objašnjenja čine sumnjičavom kada je u pitanju kavalitet scenarija i izazivaju dozu nestabilnosti.

U toku svoje duge karijere igrala je u sedam filmova francuskog redatelja Kloda Šabrola, kao i u filmovima Majkla Hanekea, sa kojim deli isti stav o emocionalnoj suzdržanosti. U skladi sa ovim njenim stavom, likovi koje tumači Iper uvek su snažni, zavodljivi, pomalo manipulativni i – uvrnuti, scene koje je glumila neretko izazovne i eksplicitne.

„Mi, prosečni gledaoci, često glumce doživljavamo tek kao oruđe u rukama reditelja, međutim Isabel Iper je pravi primer da ta radnja može biti i istinska, stvarna razmena te da glumci mogu biti i pokretači emocija i učestvovati u stvaranju samog koncepta filma“, stajalo je u zajedničkoj izjavi Mariet Risenbik i Karla Čatriana, čelnih ljudi Berlinalea, povodom priznanja koje su joj prošle godine uručili.

Izabel Iper Foto: Maurizio D’Avanzo / ipa-agency.n / IPA / Profimedia

Isabel je jednom prilikom opisala da sebe ne doživljava kao umetnicu, jer se tako nikada nije osećala. Poznavaoci filma opisuju je kao strastvenu glumicu koja se ne plaši da izabere one uloge koje se ne uklapaju u „mejnstrim“.

Isabel Iper rođena je 16. marta 1953. godine u Parizu, kao najmlađe od petoro dece. Njena majka Anik Bu bila je profesorka engleskog jezika, a otac Rejmond Iper je pravio sefove. Otac slavne glumice bio je Jevrejin koji je u vreme nacističke okupacije bio prisiljen da krije ​​svoje poreklo. Isabel Iper odgajana je u katoličkoj porodici, a odrasla je u predgrađu Pariza.

„Sve porodice imaju svoje tajne. Ponekad bismo za Božić dobili male sefove“, izjavila je jednom prilikom Isabel.

Izabel Iper Foto: Jonathan Rebboah / imago stock&people / Profimedia

Školovala se u Versaju, gde je na nagovor svoje majke upisala školu glume sa 14 godina, da bi nekoliko godina kasnije upisala i studije glume na „École Nationale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre“ kao i na „Conservatoire National Supérieur d‘Art Dramatique“ u Parizu.

U braku je 40. godina, a o njenom ljubavnom životu se gotovo ništa ne zna.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših holivudskih glumica koje su potpuno prirodne