in

Bili su popularniji od pobedničkih, a u Liverpulu Evropu očekuje nešto neviđeno

Bili su popularniji od pobedničkih, a u Liverpulu Evropu očekuje nešto neviđeno

Svake godine se neko posebno izdvoji originalnim nastupom ili tekstom pesme, te ostane zapamćen bez obzira na ishod takmičenja.

Ovogodišnja Evrovizija se još nije ni održala, a predstavnici Hrvatske su već privukli pažnju cele Evrope.

Bend Let 3 s pesmom „Mama ŠČ“ predstavljaće Hrvatsku na predstojećoj Evroviziji, a svojim ekscentričnim nastupom oduševili glasače širom zemlje, ali se pesma nije baš svima svidela. Ubrzo su na Tviteru počeli da se gomilaju komentari stranaca koji smatraju da pesma nije za Evroviziju, pa čak i da bi trebalo diskvalifikovati Hrvatsku sa takmičenja.

Mnogima poruka nije bila jasna, pa su Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja u intervjuu nakon pobede otkrili nešto više.

„Tema je ratna, pesma je antiratna, nastajala je prošlo leto dok sam u Splitu radio jednu predstavu. Došlo je do tog ratnog momenta da napravimo ratnu operu i ‘Mama ŠČ’ je jedna od pesama iz ratne opere“, rekao je Mrle.

Prošle godine dogodilo se nešto slično, i to sa našom predstavnicom. Naime, Ana Đurić Konstrakta je za manje od 48 sati postala popularna u celom regionu zbog svoje autentične numere „In Corpore Sano“ i još aitentičnijeg nastupa. Ona se pojavila na sceni, prala je ruke u lavoru, i pevala na latinskom, što je oduševilo ceo svet.

Tako i mnoge druge izvođače godinama pamtimo, baš po toj autentičnosti.

Ukrajinac, Andrij Mihajlović Danilko, poznatiji kao Verka Serdjučka 2007. godine je na ovom takmičenju skrenuo veliku pažnju na sebe.

Neobičnim stajlingom i interesantnom pesmom osvojio je srca brojnih ljudi, te se i danas o njegovom nastupu priča.

Pesma je kombinovala stihove na ukrajinskom, nemačkom i mongolskom jeziku. Njegovo učešće na međunarodnom takmičenju je bilo praćeno mnogim kritikama. Neki ukrajinski političari su tvrdili da transvestit ne može da predstavlja Ukrajinu, ali je ipak otišao i zauzeo drugo mesto.

Simpatične „babuške“ predstavljale su Rusiju na Evroviziji, a iako su se mnogi podsmevali tome što su poslali babe na Evroviziju, one su postigle veliki uspeh.

Osim što se o njima dosta pričalo, one su se dobro i plasirale i zauzele drugo mesto.

Svakako jedan od najupečatljivijih nastupa imala je finska grupa „Lordi“ sa pesmom „Hard Rock Hallelujah“ 2006. godine.

Oni su nastupili u kostimima sa pesmom u hevi-metal fazonu i ostvarili pobedu. Bilo je onih koji su smatrali da ovakvom bendu nije mesto na ovom takmičenju, ali svakako su uspeli da „kupe“ publiku.

Kejt Miler je 2019. godine predstavljala Australiju, a ovaj nastup bio je specifičan po tome što je delovalo kao da pevačice lebde iznad kompjuterski napravljene zemljine kugle.

Kako je objašnjeno, sve to je trebalo da bude u čast borbi protiv postporođajne depresije.

Cezar, predstavnik Rumunije 2013. godine ostao je upamćen kao „vampir u šljokicama“. Moćan vokal, zanimljiva koreografija i neobična pojava svakako su ga izdvojili od drugih.

Godinu dana nakon Drakulinog nastupa, na sceni se 2014. godine pojavila žena sa bradom Končita Vurst, koja je odnela ubeljivu pobedu.

Neta, predstavnica Izraela 2018. godine trijumfovala je sa pesmom „Toy“. Šarenilo, igranje, neobični kostimi, ali pre svega kokodakanje na sceni, izdvojili su je od drugih.

Elvir Laković Laka je 2008. godine na Evroviziji u Beogradu predstavio Bosnu i Hercegovinu sa duhovitim nastupom i pesmom „Pokušaj”. „Pokušaću da te poljubim, a ti se pravi luda” stihovi su kojih se svi prisete kada čuju Lakino ime, a on i njegova sestra Mirela, zajedno sa pratećim vokalima, koje su bile obučene u venčanice, ovim komično-bajkovitim nastupom zauzeli su deseto mesto na Evroviziji.

Marko Kon i Milan Nikolić odlučili su se za humorističku pesmu i 2009. godine na Evroviziji otpevali čuvene stihove: „Moja stara cipela pola sveta videla”. Kovrdžava kosa, ples, harmonikaši i glancanje cipela bili su sastavni delovi performansa.

BONUS VIDEO: Konstrakta otkrila da li će biti u žiriju u takmičenju za pesmu Evrovizije: Evo koga je podržala