in

BILA JE MODEL, ODBILA JE DA SE UDA ZA PRINCA, A SADA JE NAJMOĆNIJA ŽENA FUDBALA! Ima neizlečivu bolest i bori se!

Kad je pre nekoliko dana investicioni fond iz Saudijske Arabije, na čelu s princem Mohamedom bin Salmanom, preuzeo vlasništvo nad premierligašem “Njukasl Junajtedom”, u prvi plan je u medijima iskočilo i ime Amanda Stevelej (48), britanske preduzetnice koja je pomogla da dođe do prodaje kluba i čija će agencija “PCP Capital Partners” biti vlasnik 10 posto deonica kluba. Stejvlej je sada definitivno najmoćnija žena engleskog fudbala, a njena zanimljiva životna priča ovih dana je preplavila svetske medije.

foto: Profimedia

Amanda je i pre dolaska u Njukasl “koketirala”. Pomogla je 2009. godine šeiku Mansouru bin Zajedu Al Nahjanu da kupi “Mančester Siti”, a pre toga je bila deo konzorcijuma koji je želio da preuzme vlasništvo nad Liverpulom.

No, ko je Amanda Stevelej izvan fudbalske priče? Britanske medije svojevremeno je najviše okupirala njena veza sa princem Endrujom, sinom britanske kraljice Elizabete. Par se upoznao 2001. godine, bio je u vezi dve godine, a Stevelej je navodno odbila prinčevu bračnu ponudu jer nije želela da postane deo kraljevske porodice i svega što to nosi sa sobom.

Poznato je da je Stevelej u mlađim danima bila model, a kasnije je zaplovila preduzetničkim vodama, pa je tako 2000. godine pokrenula “Q.ton” – teretanu, restoran i konferencijski centar – vredan više od 10 miliona funti.

Manje lepi deo priče leži u podatku da joj je 2013. dijagnostikovana Hantingtonova bolest, neurodegenerativni nasledni poremećaj kod kojeg nervne stanice u mozgu izumiru tokom vremena. Neki od simptoma su pokreti koje ne možete kontrolisati, te problemi sa govorom i hodom. Lekari su joj rekli da bolest kod nje miruje, ali i da je može aktivirati stres. No, Stevelej nema nameru da posustane, velikim je koracima zagazila u fubalski svet i od Njukasla namerava da napravi najmoćniji klub na svetu.

Amanda Stevelej
foto: Profimedia

(Espreso)