in

BBC se oglasio povodom pesme “Mama ŠČ” i kontroverzi koje je izazvala

BBC se oglasio povodom pesme “Mama ŠČ” i kontroverzi koje je izazvala

Ovoga svi učesnici moraju da se pridržavaju.

Grupa „Let 3“ ove godine će predstavljati Hrvatsku na Evroviziji u Liverpulu, a o njihovoj pesmi „Mama ŠČ“ ne prestaje da se priča.

Naime, iako su članovi benda naglasili da je numera antiratna, mnogi su zgroženi nastupom i tekstom, a kako smatraju da tekst „mali, bedni psihopat“ aludira na predsednika Rusije Vladimira Putina, govore da to predstavlja uplitanje politike, te traže diskvalifikaciju benda sa ovog takmičenja.

Ovim povodom oglasio se BBC koji organizuje završnicu Evrovizije u Liverpulu.

„Takmičenja za pesmu Evrovizije (ESC) je porodična zabavna emisija i EBU očekuje da svi učesnici osiguraju da svi umetnici i ambasade imaju to na umu, kao i vrednosti ESC-a, kada pripremaju svoje nastupe, posebno u pogledu golotinje, seksualne konotacije, te celokupne provokativnosti“, saopšteno je za „Jutarnji.hr“.

„Dodatno, pravila Eurosonga navode da će se svi takmičari pridržavati vrednosti ESC-a i EBU-a i ne smeju deliti nikakva otvorena politička ili druga mišljenja koja su u suprotnosti s ESC-ovim vrednostima i/ili koja mogu dovesti takmičenje na loš glas. To uključuje zabranu bilo kakvih političkih izjava odabranih umetnika u svakom trenutku, bilo pre takmičenja, na pozornici ili izvan nje tokom događaja“, poručili su iz organizacije.

Podsećamo, poslednji put se diskvalifikacija sa Evrovizije desila 2021. godine kada je iz takmičenja izbačena Belorusija. Naime, u pesmi „I Will Teach You“ („Naučiću te“) postoji stih: „Naučiću te kako da igraš kako ja sviram“, što je izazvalo negodovanje beloruskih opozicionih političara jer su smatrali da pesma odobrava nasilno gušenje protesta protiv dugogodišnjeg beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

 

****

BONUS VIDEO: Konstrakta proba polufinale Evrovizija 2022