in

“Ajde što me je nahranila, nego mi je i novac dala”

“Ajde što me je nahranila, nego mi je i novac dala”

Kruševac važi za grad iz kojeg su potekli najbolji srpski glumci.

Rođeni Kruševljanin, glumac Vojin Ćetković se jednom prilikom prisetio početaka svoje karijere u rodnom gradu.

Vojin Ćetković

„Ja ne bih bio glumac da nije bilo mog brata koji je tada živeo i radio u Kruševcu. Ja sam bio amater punih deset godina. To su moji najlepši dani provedenih u pozorištu ‘Teatru Za’. Kada čovek postane profesionalac sve to bude drugačije“, rekao je ranije Vojin Ćetković.

Kada je počeo profesionalno da se bavi glumom, slučajno se upoznao sa legendarnom Radmilom Savićević.

„Radu sam prvi put sreo na potpisivanju svog prvog ugovora u karijeri, za predstavu ‘Lizistrata’ u produkciji Sava centra. Imao sam dvadeset jednu godinu, još sam studirao i bio jako srećan što sam dobio ulogu. Međutim, kad sam video ugovor, počeo sam da se dvoumim da li da to uopšte prihvatim jer je honorar bio sramno smešan. Pedeset maraka za pripreme, premijeru i predstavu. Nisam mogao da verujem. Rada je sedela u toj kancelariji i čula kada sam sekretarici, koja je beležila moje podatke, rekao da sam iz Kruševca. Onda je prišla i pitala me: ‘Odakle reče da si ti, mali?’ ‘Iz Kruševca.’ ‘Iz koje ulice?’ Ja kažem iz koje. ‘Pa šta se misliš, što ne potpisuješ?’ ‘Pa ovaj novac…’, rekoh, ‘Ovo je katastrofalno. Stvarno je malo.’ ‘Aha. A koja ti je to uloga po redu?’ ‘Prva.’“, piše Instagram stranica „Beogradski mesec“.

Vojin Ćetković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon toga, Vojin je potpisao ugovor, ali ga je sačekalo još veće iznenađenje. Naime, Radmila ga je odvela u svoj stan na ručak.

„Pogledala me je tako da više nisam imao hrabrosti reč da kažem. ‘Potpisuj to odmah! I čekaj me ovde, nemoj da si mrdnuo.’ Ja potpišem i posle nekoliko minuta, ona se vraća: ’Ajde sa mnom.’ ‘Gde ćemo?’ ‘Ne pitaj ništa, ideš sa mnom.’ Pozvala je taksi i otišli smo u njen stan. ‘Peri ruke i sedaj za sto.’ I iznosi vrelu gibanicu, sarme i još gomilu hrane. ‘Jedi!’ ‘Rado, pa nisam gladan.’ ‘Jedi. Vidi kakav si mršav, jedi!’“, prisetio se glumac.

Ćetković je potom pozvao majku na Radmilin nagovor, kako bi je obavestio da je potpisao papire za predstavu, a onda mu je njegova sugrađanka dala i novac.

„Morao sam da jedem maltene do iznemoglosti. ‘Dobro, a sad se javi majci.’ I vodi me do telefona. ‘Nema potrebe, juče smo se čuli. Imam telefon u stanu u kome živim.’ ‘Javi se majci kad ti kažem. Sad se javi majci!’ I ja, šta ću, okrenem majku: ‘Evo da ti se javim, ovde sam kod Rade Savićević. Rekla mi je da te pozovem. Dobro sam, potpisao sam ugovor, nahranila me je, sve je u redu.’ Ajde što me je nahranila, ’ajde što sam morao da se javim majci, nego mi je dala i neki novac jer su to bila ona teška vremena kad se jedva sastavljao kraj s krajem“, dodao je Vojin. ‘Je l’ imaš šta da jedeš i je l’ imaš para?’ ‘Imam. Svega imam.’ ‘Nemoj da lažeš, je l’ gladuješ?!’ ‘Ne gladujem, ne brinite.’ I tek kad sam pristao da uzmem taj novac, poslala me je kući. Predivna, predivna žena“ zaključio je Ćetković.

Foto: Printscreen/RTS

Radmila Savićević takođe je rođena u Kruševcu, a najveću popularnost je stekla u serijama „Vruć vetar“, „Pozorište u kući“, „Kamiondžije“, „Bolji život“, „Srećni ljudi“…

„Odrasla sam pored crkve Lazarice u Kruševcu, kao i moje dete. Igrale smo se u porti. Moj pokojni otac je imao običaj da se tamo zapriča sa prijateljima, pa čak na klupi da prenoći. Otac je imao avanturistički duh, osnovao je Udruženje književnika u Kruševcu“, rekla je jednom prilikom Živkovićeva.

Podsetimo, glumica je preminula 2001. godine u Beogradu, a sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

BONUS VIDEO: TOP 5 glumica koje su uspele u inostranstvu