in

Zlata vredni saveti dermatologa: Do glatkih peta ovog leta uz ove jednostavne bjuti navike

Koža na stopalima lako postane suva i ispucana, posebno zimi. Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti za tretiranje suvih, ispucalih peta kod kuće i sprečiti njihovo ponovno pojavljivanje, piše AAD.

Shutterstock

 

Kako biste se pripremili za leto i sandale, potrebno je adekvatno negovati stopala. Najbolje je da sledite savete dermatologa.

Ograničite kupke i tuširanja na pet do deset minuta

Predugo kupanje može isušiti kožu te tako pogoršati suve, ispucale pete. Budite nežni kada sušite kožu peškirom.

Koristite nežno sredstvo za čišćenje bez mirisa

To će pomoći vašim stopalima da zadrže svoja prirodna ulja.

Navlažite stopala pet minuta nakon kupanja

Nabavite hidratantnu kremu koja sadrži deset do 25 posto uree, alfa hidroksilnu kiselinu ili salicilnu kiselinu i nanesite je na pete odmah nakon kupanja dok vam je koža još vlažna i kad god su vam pete suve kako biste zadržali vlagu.

Pre spavanja nanesite vazelin

Razmislite o nošenju čarapa noću kako biste izbegli masnoću na posteljini.

Zaštitite svoje pete

Tokom dana nanesite tekući zavoj ili zaštitnu kremu na pukotine na petama kako biste stvorili zaštitnu barijeru koja može pomoći u smanjenju bola, ubrzati zarastanje i sprečiti mikrobe da uđu u vašu kožu.

Nosite odgovarajuće cipele

Ako imate suve, ispucale pete, izbegavajte cipele sa otvorenom petom, poput japanki, iznošene cipele ili cipele koje vam ne pristaju kako treba.

Ponekad su napukle pete uzrokovane zdravstvenim stanjem, poput dijabetesa. Ako su vaše suve, ispucale pete ozbiljne ili se ne poboljšaju nakon što ste sledili ove savete, razgovarajte s dermatologom.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /