in

Žene koriste koru od banane za “podmlađivanje” lica! Da li je novi trend za zatezanje kože pomaže ili je “prevara”

U moru trendova na društvenim mrežama još jedan je ugledao svetlost dana. Možda se neki sećaju da su kao mlađi stavljali kore od krastavca na lice. Sada su krastavce zamenile banane. O čemu je reč?

Influenserke na TikTok profilu stavljaju kore od banane na lice u nadi da će na taj način da zategnu kožu i imaju pun sjaj. Nazivaju ovo prirodnom alternativom injekcijama botoksa protiv starenja, prenosi Dejli Mejl. One zapravo trljaju koru od banane na lice, veruju i da će im ova tehnika smanjiti crvenilo, flekice i nepravilnosti na koži.

Ali šta kažu stručnjaci?

“Ne postoji dodatak ishrani koji će vam dati isti učinak kao botoks kada ga ubrizgate”, rekla je dr. Gita Jadav, dermatološkinja iz Toronta.

“Nema znanstvenih dokaza koji bi upućivali na to da će trljanje kore od banane na lice pomaže kod bora, podočnjaka ili upala, dodala je dr Tejlor Bulok, specijalizantkinja dermatologije u klinici Klevelend.

Doktorka Jadav rekla je da iako kora od banane ima antimikrobna svojstva, dobrobiti su toliko male da je malo verojatno da ćete ih primietiti. Umesto toga, preporučila je proizvod za kožu poput seruma s vitaminom C čija je potrošnja u poslednje vreme porasla. Svakako pre upotrebe potrebno je da se posavetujete sa dermatologom ili farmaceutom.

Zbog čega žene koriste koru od banane za “podmlađivanje” lica?

Naime vode se time da banane sadrže veliku količinu antioksidansa.  Antioksidansi su materije koji apsorbiraju štetne čestice zvane slobodni radikali koji mogu da uzrokuju stres i oštetite DNK tokom vremena, prema dr Bulock. Prirodno se nalazi u mnogim namirnicama poput borovnica, zelenog čaja i kakaa, piše Harvard Health Publishing. Ali, svakako imaju više dejstva kada se unose u organizam. 

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /