in

Zdrava i gusta kosa je cilj svake žene: Uz pomoć ovog jednostavnog testa odredite kako da je pravilno negujete

Svi vrlo dobro znamo da je negovana i zdrava kosa na vrhu je prioriteta većine nas. U moru proizvoda ponekad je teško odrediti što nam zaista treba, a i odgovara. Zbog toga je prvi korak određivanje tipa i potreba kose kako biste mogli pronaći adekvatne proizvode za negu.

 

 

Na TikToku se pojavio test kojim možemo da odredimo šta je potrebno našoj kosi. Sve što vam treba je čaša vode i nekoliko vlasi. U čašu naspite vodu i stavite nekoliko vlasi kose pa prema tome koliko brzo i da li je kosa potonula na dno odredite njenu poroznost.

Poroznost je najjednostavnije rečeno sposobnost kose za upije ili zadrži vlagu i proizvode za negu kose. Kod visoko porozne kose kutikule dlake su”‘otvorene”, dok su god nisko porozne kose stisnute. Poroznost kose je donekle uslovljena genetikom, pa invazivnim tretmanima poput izbeljivanja i upotrebe toplote na kosi možemo da izmenimo strukturu dlake.

 

 

Prema ovom brzom testu možete da ustanovite da je vaša kosa visoko, nisko ili srednje porozna. Ako se zadrži u sredini čaše onda se radi o srednjoj poroznosti, ako pluta pri vrhu radi se o nisko poroznoj, a ako vrlo brzo potone na dno imate visoko poroznu kosu.

 

 

 

U nezi kose to znači da visoka poroznost zahteva mnogo hranjivih i hidratantnih proizvoda i onih koji će obnoviti kutikule i na neki način ih zatvoriti. S druge strane nisko porozna kosa dobro zadržava vlagu pa trebate biti oprezni sa preparatima za hidrataciju i posebno preparatima koji sadrže proteine jer mogu da otežaju kosu i izazovu neželjen efekt masnog izgleda kose.

BONUS VIDEO: