in

Viralni trend nege kože goveđim lojem zaludeo bjuti svet: Evo šta o tome kažu dermatolozi

Ako ste umorni od ulaganja vremena i novaca u opsežnu rutinu nege kože, možda ste primetili trend s goveđim lojem koji kruži TikTokom.

Bjuti influenseri zagovaraju goveđi loj, koji je u biti goveđa mast otopljena sa ciljem eliminacije vlage i nečistoća, tradicionalno se koristi u kuvanju, izradi sapuna i sveća, kao prirodan, isplativ i stari lek za probleme poput akni, suvoće i ožiljaka.

Dermatolozi pozivaju na oprez

Neki influenseri tvrde da naša koža sama proizvodi masnoće i sebum, dovodeći u pitanje potrebu za složenim rutinama njege kože koje uklanjaju te prirodne stvari. Jedna od njih deli svoj jednostavan režim suvog četkanja, ispiranja toplom vodom i nanošenja seruma od goveđeg loja, tvrdeći da je značajno poboljšala zdravlje i izgled svoje kože.

 

 

Međutim, dermatolozi pozivaju na oprez, izražavajući zabrinutost oko korišćenja životinjske masti kao rešenja za negu kože zbog potencijalne kontaminacije, neugodnog mirisa i nekompatibilnosti sa veganskim vrednostima. Zalažu se za utvrđene i sigurne sastojke umesto trendovskih noviteta za negu kože.

Nutritivne vrednosti goveđeg loja

TikTokeri veličaju nutritivne vrednosti goveđeg loja, navodeći njegovo bogatstvo vitaminima A, E, D i K, zajedno sa omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Iako stručnjaci priznaju neke dobrobiti, upozoravaju da se goveđi loj ne poistovećuje sa retinolom, dokazanim sastojkom za negu kože sa dubljim prodiranjem i antioksidativnim svojstvima.

Oznaka “prirodno” ne znači nužno sigurnost ili učinkovitost jer druga biljna ulja nude slične prednosti bez rizika povezanih sa životinjskim mastima.

Shutterstock

 

 

Neregulisani proizvodi od goveđeg loja mogu predstavljati rizik od kontaminacije i alergija pa se naglašava važnost formulacija koje je odobrila FDA i nekomedogenih opcija.

BONUS VIDEO: