in

Trikovi za brži rast kose: Pridržavajte se ova tri pravila kako bi bila bujna, zdrava i gusta

Rast kose nije jednokratan čin. Naravno, postoji mnogo okolnosti koje ne mogu da se promene, kao što su fluktuacije hormona i genetika, ali postoji i dugačak popis navika koje možete da kontrolišete kako biste pomogli svojim pramenovima da dobiju nekoliko centimetara do 2025.

Sledite ove tri bitne stvari:

1. Prestanite da nosite zategnute frizure ili negujte kosu kad to radite

Mnoge dame su ljubiteljke zalizane punđe, ali takve vrste frizura mogu da naštetite temenu i vlasima. Zapravo, mogu čak da uzrokuju određenu vrstu gubitka kose poznatu kao – trakcijska alopecija. Ovaj oblik gubitka uzrokuju određene frizure, kao što su uski repovi, pletenice i punđe, koje vuku kosu, što dovodi do njenog lomljenja i opadanja tokom vremena. Stilovi kao što su punđe i konjski repovi ne samo da mogu da prouzrokuju gubitak vlasi oko gumice za kosu, već i oko lica jer se kosa na tim mestima čvrsto skuplja, odnosno zateže.

Shutterstock

 

Ne morate potpuno da zapostavite ovaj izgled; radije ga posmatrajte kao povremenu poslasticu, a kad se ipak odlučite da zategnete vlasi, razmislite o tome da prethodno namažete vlasište i kosu. Na taj način osiguravate vlagu i pramenovi će lakše kliziti pre nego počnete povlačiti kosu.

2. Prilagodite raspored pranja

Još jedan vredan savet za zdrave pramenove jeste koliko često trebate da perete kosu. Dok se neki kunu u pranje jednom nedeljno, drugi biraju gotovo svakodnevne tretmane šamponom. Raspored pranja koji će odgovarati vašoj kosi zavisi od niza okolnosti – od vlasišta i teksture kose do stilskih navika. Jedini pravi način da saznate što je najbolje za vas – jeste pomoću metode pokušaja i pogrešaka. Možda zvuči preterano, ali vođenje beleške s detaljima kako vaša kosa izgleda i utisak sa različitim rasporedima pranja pomoći će da izgradite najbolju vlastitu rutinu.

3. Pronađite serum za rast i držite ga se

Kao i kod svakog rešenja, doslednost je ključna. Ovo vredi za mnoge navike kada je reč o nezi kose, ali posebno vredi za serume za rast. Ako odlučite da nabavite novi proizvod, pričekajte najmanje tri meseca pre nego što procenite radi li ili ne. Neki brendovi mogu prikazivati fotografije ‘pre i posle’, što može da probudi nadu u trenutne rezultate, međutim, većina proizvoda navodi da su ispitivači koristili serum tri, šest ili čak 12 meseci pre nego što se pojave vrhunski rezultati, stoga budite strpljivi.

Konjski rep

Shutterstock

 

Upamtite da su stres i gubitak kose jako povezani, pa će prevelika briga o rastu kose sabotirati upravo priliku za vrhunske rezultate. Ako ste dugo zabrinuti zbog gubitka kose, razgovarajte sa dermatologom pre nego što prihvatite nove rituale ili proizvode kod kuće.

Ako želite da vidite kako vaša kosa raste do 2025., započnite tako da svojim vlasima pružite odmor od određenih frizura i pobrinite se da im date dodatnu negu, kada se ipak odlučite za zalizani izgled. Provedite neko vreme eksperimentišući sa rasporedom pranja i razmislite o odabiru seruma za rast kose koji će služiti kao dodatak vašoj rutini njege kose, donosi MBG.

BONUS VIDEO: