in

Svrha metalnih nitni na farmerkama

Metalne nitne se obično mogu naći oko džepova farmerki i podsećaju na polovinu dugmeta.

Samo što nema rupe kroz koju bi se mogli provući.

Možda ste razmišljali o razlogu njihovog postojanja u jednom ili drugom trenutku, ali tokom godina ste se jednostavno navikli da ih vidite na svakom paru koji povučete.

Dok su nitne danas uobičajena karakteristika farmerki, prvi ih je uveo američki krojač Džejkob Dejvis, koji je izumeo zakivanje pantalona tako što je zakucao diskove na metalne kopče koji su probijali tkaninu.

Shutterstock

 

Izgled su usvojile Levisove farmerke 1873. godine, kada je kompanija ,,Levi Strauss & Co”. patentirao dizajn, ističe Tyla.

Ove metalne nitne dodate su na pantalone kako bi sprečile da se one prebrzo potroše, odnosno da se materijal ne podere po šavu. Bakrene nitne na farmerke prvi je stavio Levi Štraus još 1829. godine, nakon što su se neki od rudara koji su ih nosili požalili na izdržljivost svojih pantalona.

Od težine alata i zavlačenja ruku u džepove rubovi farmerki stalno su pucali i bili su jedina slaba tačka ovog čvrstog odevnog predmeta. Krojač Džejkob Dejvis je došao na ideju da ovaj problem reši uz pomoć metalnih dodataka koji se montiraju na šavove.

 

 

U saradnji s tadašnjim najvećim proizvođačem materijala Levijem Štrausom, Džejkob je patentirao ovu ideju koja je na tržištu ostala i dan danas.

– Dodavanjem metalnih nitni na radne pantalone napravljene su jače pantalone za zaposlene muškarce – otkrila je službena stranica najpoznatijeg proizvođača farmerki.

I u današnje vreme ovo je jedini deo farmerki koji se nikada neće poderati, niti otparati.  

 

 

Bonus video:

 

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /