in

Skoro svi prave ovu grešku: Masaža podmlađuje i opušta, pod uslovom da se uradi ispravno

Skoro svi prave ovu grešku: Masaža podmlađuje i opušta, pod uslovom da se uradi ispravno

Masaža lica usporava starenje kože. Takav tretman prvenstveno poboljšava cirkulaciju krvi, smiruje iritacije, smanjuje brazde. Najbolje je naći vremena za masažu uveče , jer će se zahvaljujući njoj svi aktivni sastojci iz kozmetike bolje apsorbovati. Dovoljno je odvojiti 7-15 minuta nekoliko puta nedeljno da biste brzo videli efekte. To je jednostavan i jeftin postupak, ali ima svoja pravila.

Najvažnije?

– Uvek masiramo lice prema gore – naglašava Izabela Oto iz klinike La Perla.

Šta još treba da zapamtite?

Prvi korak

Počnite sa temeljnim čišćenjem lica. Zatim nanesite ulje ili serum odabran za vaš tip kože. Ovo je važno, jer kada postoji podloga, lakše je masirati kožu. Počnite sa zagrevanjem – nežno stisnite kožu da biste opustili mišiće. Tada će efekti masaže biti mnogo bolji.

Ruke ili masažer

Masiranje lica rukama se mogu postići veoma dobri rezultati. Njihovi pokreti stimulišu cirkulaciju krvi i limfe. Međutim, kada se ne osećate sigurno, masažeri od žada ili kvarca olakšavaju ovu proceduru. Dobro je čuvati ih u frižideru, jer ohlađeni bolje smanjuju otok.

Kod zrele kože obratite posebnu pažnju na:

1. Nazolabijalni nabori – masirajte liniju između brade i nosa. Takođe, masirajte uglove usta, lagano ih podižući i praveći krugove oko usta.

2. Kapci – pritisnite spoljašnji ugao oka i pratite donji kapak do unutrašnjeg ugla. U istom pravcu masirajte gornji kapak.

3. Oval lica – od brade naviše masirajte kožu ispod ušiju.

4. Čelo – snažno pomerajte vrhove prstiju preko njega, od centra ka bočnim stranama čela. Provedite više vremena na tački između obrva, gde se često formiraju bore.

Retinol učvršćuje, podmlađuje i smanjuje promenu boje. 

Najčešće greške tokom masaže

I dalje se dešava da žene masiraju lice uljem, na primer za decu. Previše je mastan i nije pogodan za masažu lica, može se koristiti samo za masažu tela. Druga greška je suvo masiranje, odnosno bez kozmetike. Ovaj način masaže je teži, koristi se, na primer, tokom Kobido masaže, prepustimo to profesionalcima.