in

Razmišljate da se ošišate? Pomoću ovog trika ćete znati da li vam bolje stoji duga ili kratka kosa

Kada odlučujete o frizuri koju ćete imati, najvažniji je vaš stil života i ukus. Ali može da pomogne i formula. Stručnjaci brenda za negu kose „John Frieda“ smislili su „pravilo 5,5 cm“ za koje kažu da pomaže u izračunavanju optimalne frizure za vaš oblik lica. To je zgodan i zabavan način da vidite šta kažu brojke. Pomoći će ako ste oduvek želeli kratku frizuru, ali se bojite da vam možda neće pristajati ili ako oduvek imate kraću kosu, a raspoloženi ste da je pustite da poraste, piše magazin „Glamour“.

Šta je „pravilo 5,5 cm“?

Prema stručnjacima iz brenda „John Frieda“, u formuli se računa udaljenost između brade i ušne resice, kako bi se odredilo pristaje li vam više duga ili kratka kosa. Ako je izmerena dužina manja od 5,5 cm, stručnjaci kažu da će vam kratka frizura odgovarati. S druge strane, ako je udaljenost veća od 5,5, duža kosa će vam lepše pristajati.

Shutterstock

 

Kako pravilno izmeriti?

Stanite ispred ogledala. Uzmite olovku i postavite je vodoravno ispod brade. Uzmite lenjir i postavite ga pod pravim uglom u odnosu na olovku i pogurajte do nivoa ušne resice. Izmerite udaljenost od uva do brade, vertikalno prema dole. Naravno, matematička formula nije presudna za odabir frizure, ali možda može pomoći u donošenju odluke. U obzir uzmite i oblik lica, kao i teksturu kose koji igraju važnu ulogu u izboru savršene frizure. Jedna od najvažnijih stvari je da vam kosa bude negovana i uvek čista, jer to doprinosi celokupnom utisku.