in

Ne trošite novac na suplemente: Nutricionista otkriva koje namirnice pomažu organizmu u proizvodnji kolagena

Kolagen je protein koji koži daje gipkost i na taj način ima veliku ulogu u mladolikosti vaše kože. U poslednje vreme mnogo se potencira dodatno uzimanje kolagena kroz suplemente, ali postoje mnoge svakodnevne namirnice koje mogu pomoći u proizvodnji ovog važnog proteina za ljudsko telo.

Kako navodi nutricionista Krista Gonsalves, ishrana igra iznenađujuće veliku ulogu u izgledu naše kože, a sve se svodi na to koliko te namirnice pomažu u proizvodnji kolagena.

Kako starimo, proizvodimo manje kolagena i zbog toga se na našoj koži pojavljuju bore. Konzumiranjem hrane bogate kolagenom i hrane koja podstiče proizvodnju kolagena može imati koristi za vašu kožu i celokupno zdravlje.

Piletina

Postoji razlog zašto se mnogi dodaci kolagenu dobijaju iz piletine. Ona sadrži velike količine vezivnog tkiva, koja čine piletinu bogatim izvorom prehrambenog kolagena. Nekoliko studija koristilo je pileći vrat i hrskavicu kao izvor kolagena za lečenje artritisa.

Shutterstock

 

Riba

Kao i druge životinje, ribe imaju kosti i ligamente izgrađene od kolagena. Neki ljudi tvrde da je morski kolagen jedan od onih koji se najlakše apsorbuju. Tuna ili losos svakako mogu povećati vaš unos kolagena, budite svesni da meso sadrži manje kolagena od drugih delova ribe.

Belanca

Iako jaja ne sadrže vezivno tkivo kao mnogi drugi životinjski proizvodi, belanca imaju velike količine prolina, jedne od aminokiselina potrebnih za proizvodnju kolagena.

Citrusno voće

Vitamin C igra glavnu ulogu u proizvodnji pro-kolagena, telesnog prethodnika kolagena. Stoga je unos dovoljne količine vitamina C ključan. Agrumi poput narandže, grejpa, limuna i limete puni su ove hranjivih sastojaka.

Bobičasto voće

Iako citrusi imaju tendenciju da dobiju svu slavu zbog svog sadržaja vitamina C, bobičasto voće je takođe izvrstan izvor ovog vitamina. Jagode zapravo imaju više vitamina C nego narandže. Maline, borovnice i kupine također nude odličnu dozu vitamina C.

voće

Shutterstock

 

Lisnato povrće

Lisnato povrće je ključni faktor u zdravoj ishrani. Kako se pokazalo, mogu ponuditi i estetske prednosti. Naime, spanać, kelj, blitva i druga zelena salata svoju boju dobivaju zahvaljujući hlorofilu, poznatom po svojim antioksidativnim svojstvima.

BONUS VIDEO:

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /