in

krema za lice – Najžena

Namenske proizvode za negu kože ne treba koristiti posle isteka roka trajanja. To je na primeru jedne žene pokazao i plastični hirurg Entoni Jun.

Dobila rane po licu

Doktor je na TikToku objavio snimak žene koja je dobila rane po licu nakon što ga je namazala kremom protiv tamnih fleka i bubuljica kojoj je istekao rok trajanja. Tako je zaradila bakterijsku infekciju, što je imalo ozbiljne posledice – rane, opekotine, nadutost lica.

“Čekala je četiri dana pre nego što je otišla kod lekara. Rekli su joj da ima bakterijsku infekciju koja je mogla da joj uđe u krvotok”, rekao je dr Jun u videu. Koža je odmah počela da je peče, pa je isprala lice, ali bilo je kasno. “Kao što vidite, razvile su joj se rane, zadebljanja, čak i opekotine između očiju”, rekao je doktor i upozorio sve da odmah bace proizvode za negu kojima je istekao rok trajanja.

 

 

Razvijaju se bakterije

“Kad proizvodima istekne rok trajanja, njihov hemijski sastav može da se promeni i u njima mogu početi da se razvijaju bakterije”, napomenuo je doktor. Najveći rizici korišćenja proizvoda za negu kože kojima je istekao rok trajanja uključuju, osim toga što neće delovati, iritaciju kože zbog promenjenih sastojaka. Šminku kojoj je istekao rok trajanja takođe nije preporučljivo koristiti jer povećava rizik od zapušavanja pora i razvoja bakterija koje će izazvati infekcije.

Bonus video:

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /