in

Kosa vam se stalno mrsi?

Raspetljavanje kose uvek nas boli na više nivoa: pre svega, fizički – osećaj je užasan. A potom zaboli i svaka pomisao na to koliko uništavamo kosu pri celoj proceduri. Svako ko ima dovoljno dugu kosu za češljanje zna da mu je zamršena kosa verni pratilac. To se jednostavno, ne može izbeći. Ali se može smanjiti, a mi vam otkrivamo kako.

Shutterstock

 

Zašto nam se kosa jako mrsi?

Jedan od faktora koji utiču na zapetljanost je suva kosa. Mršenje kose je češće kod suve i oštećene kose jer kutikula ne naleže ravno, što omogućava da se pramenovi zakače jedan za drugi i isprepletu. Jedan od načina da se smanji suvoća je upotreba šampona bez sulfata, jer ova sredstva za čišćenje uklanjaju prljavštinu bez uništavanja prirodnih ulja sa kose. Upotreba šampona bez sulfata može minimizirati sušenje kose koje se može desiti sa surfaktantima na bazi sulfata. Ali, šta ako se kosa i dalje mrsi?

Šta možete da uradite ako se kosa jako mrsi?

Raščišćavajte češljem sa širokim zupcima tokom stavljanja balzama

Jedna od najboljih praksi koju možete primeniti za sprečavanje i lečenje zapetljavanja je da koristite češalj sa širokim zupcima tokom tretmana kondicioniranja. Pre ispiranja regeneratora, očešljajte kosu češljem sa širokim zupcima.

Koristite peškir od mikrovlakana

Izbegavanje trenja je  važno kada je u pitanju sprečavanje da se kosa mrsi. Tradicionalni peškiri su najgore rešenje. Potražite peškir od mikrovlakana za nežno sušenje kose.

Probajte tretman pre šamponiranja

Kosa

Shutterstock

 

Ako znate da vam se kosa mrsi pre pranja kose, probajte da uradite tretman uljem pre šamponiranja i raspetljate zamršene delove pre nego što uđete pod tuš. Na naše pramenove kose tokom dana utiču naše ruke, pribor za oblikovanje, šeširi, kaputi, jastuci, znojenje ili čak vetar.  Nežno raspetljavanje je uvek najbolje pre pranja kose.

Zaštitite kosu tokom spavanja

Trenje izazvano kretanjem tokom spavanja može dovesti do zapetljavanja kose. Svilene jastučnice su popularan izbor za minimiziranje trenja u snu i odlično su rešenje ako vam se kosa jako mrsi, piše Lepota i Zdravlje.

Redovno šišanje

Vaši ispucani vrhovi mogu uzrokovati oštećenje i lom koji na kraju ometa rast. Ispucani ne samo da izgledaju loše, oni mogu doprineti da se kosa mrsi. Važno je da kosu podrezujete redovno, najmanje dva do tri puta godišnje ili po potrebi da biste uklonili ispucale krajeve. 

 

Bonus video: