in

Koliko puta NEDELJNO treba da perem KOSU? Frizer ima odgovor na pitanje koje muči sve ŽENE

Koliko puta NEDELJNO treba da perem KOSU? Frizer ima odgovor na pitanje koje muči sve ŽENE

Ako previše često perete kosu, postaće naelektrisana, suva i malo šta ćete moći da uradite kako biste je “smirili”.  

Frizer Barni Martin otkriva koliko često treba da perete kosu u odnosu na tip kože i kose i objašnjava zašto niko ne bi trebalo da pere kosu svakodnevno.

Masna kosa

Ako imate masnu kožu, Barni preporučuje da kosu perete svakog drugog dana, a da je danima kada je ne perete jednostavno isperete vodom, osušite i nanesete šampon za suvo pranje kose. Svakodnevnim pranjem kose se ispiraju prirodnja ulja sa dlake, što nije dobro rešenje.

Gusta, kovrdžava kosa

Ako je vaša kosa gusta, kovrdžava ili talasasta, trebalo bi da je perete svakog trećeg dana. Frizer upozorava da se ovakva kosa svakodnevnim pranjem dehidrira.

Umesto toga, predlaže da je šamponom perete svakog trećeg dana i da koristite balzam kako biste sprečili da postane suva.

Tanka i suva kosa

Ukoliko tanku kosu ne perete dovoljno često, postaće slepljena. Opet, i u ovom slučaju je sasvim OK da je perete svakog drugog dana.

Onim danima “između”, kad je ne perete, frizer savetuje da je samo operete vodom, kako biste se rešili viška ulja – dakle, bez šampona.

Ako trenirate

Čak ni ukoliko vežbate nije pametno da kosu perete svakog dana, već svakog drugog. Danima “između”, bez obzira da li tog dana trenirate ili ne, preporučuje se da kosu samo isperete vodom i nakon sušenja nanesete malo šampona za suvo pranje kose.

Jedini izuzetak su plivači, jer frizer Barni kaže da je jako važno da posle plivanja što pre isperete hlor iz kose. Njima savetuje da koriste neki od šampona za lakše raščešljavanje kose, i obavezno masku za kosu.