in

Kako oporaviti farbanu kosu? – Najžena

Oštećena kosa nakon farbanja, nažalost, jedan je od problema sa kojum se susreo (ili se redovno susreće) ogroman broj žena. Kako da oporavite kosu?

Dešava se da dugo očekivano farbanje donese samo razočaranje i žalosno stanje kose. Jedan izlaz u ovoj situaciji je odsecanje oštećenih pramenova i kratka frizura. Međutim, ako niste spremni za tako radikalne metode, uz pomoć nege i procedura možete možete oporaviti kosu i vratiti joj zdrav i negovan izgled. Sledi 7 osnovnih saveta koji će vam pomoći da smanjite štetu koju je uzrokovalo farbanje kose.

Shutterstock

 

7 pravila kojih treba da se pridržavate

1. Izbegavajte stilizovanje

Na neko vreme treba odustati od stilizovanja fenom i peglom za kosu. Visoke temperature dodatno će oštetiti kosu, pogoršavajući stanje, navodi Lepota i Zdravlje. Ako ne možete bez stajlinga, pokušajte da to radite što je moguće ređe i isključivo iz korišćenje termičke zaštite. 

2. Samo pažljivo…

Kosa koja je oštećena tokom farbanja, previše ranjiva i lako ju je još više oštetiti i samim češljanjem. Koristite nežne četke za kosu i uvek je češljajte od kraja, tako će se manje kidati i izbeći ćete još veće oštećenje kose. Osim toga, nemojte je vezivati – brže će se oporaviti ako je nosite raspuštenu. Ako baš morate da sakupite kosu, neka to bude labava pletenica ili rep.

3. Redovno šišajte krajeve

šiške

Shutterstock

 

Nema potrebe da odmah odsečete oštećenu kosu – to možete učiniti postepeno, posećujući salon jednom u 2-3 meseca. Na taj način ćete postepeno i bez drastičnog skraćivanja oporaviti kosu.

4. Izbegavajte keratin i laminaciju

Čini se da će ove procedure brzo pomoći da kosu dovedete u red i učinite je negovanom, glatkom i snažnom. Međutim, sve ovo je samo površan efekat, dugoročno gledano, botoks i laminacija neće moći da poboljšaju kvalitet kose. Tokom postupka koriste se pegle koje snažno zagrevaju pramenove i lišavaju ih vlage.

5. Restorativne procedure

U salonu vam frizer može preporučiti tretmane na osnovu stanja vaše kose. Profesionalni restorativni tretmani će pomoći da kosa bude elastičnija, gusta i sjajnija. Efekat nakon nekih procedura može biti primetan odmah, u drugim slučajevima će biti potrebno vreme i nega.

6. Ne zaboravite na negu kože glave

kosa

Antonio Guillem / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Kada obnavljate suve i oštećene krajeve, ne zaboravite na zdravlje vaše kože glave. Masirajte kožu glave, s vremena na vreme, kako biste stimulisali cirkulaciju krvi u folikulima kose. Kao dodatnu negu možete kombinovati masažu sa losionima ili sprejevima za vlasište, koji će vam pomoći da vaša kosa bude jača i gušća.

7. Pravilna kućna nega

Restorativna kućna nega takođe nije ništa manje važna od profesionalne nege. Dodajte nežne šampone i hranljive balzame u svoju rutinu lepote i ne zaboravite da naesete regenerativnu masku 1-2 puta nedeljno. Njen efekat možete pojačati uz pomoću zagrevanja (stavite kapu za kupanje, pa uvijte kosu peškirom i zagrejte je fenom). Pod uticajem toplote, formula će prodreti dublje u strukturu kose i ispuniti je hranljivim elementima.

 

Bonus video: