in

FRIZERI su otkrili greške zbog kojih se kosa BRŽE MASTI: Jednu zasigurno SVI pravimo, zato nam deluje NEUREDNO čim je operemo

FRIZERI su otkrili greške zbog kojih se kosa BRŽE MASTI: Jednu zasigurno SVI pravimo, zato nam deluje NEUREDNO čim je operemo

 

1. Prečesto perete kosu

Prečesto pranje kose šamponom može da dovede do toga da postane prirodnije masna.

“Razlog zašto se to dešava je što previše stimulišete lojnu žlezdu, što znači da proizvodite više ulja nego što je potrebno”, kaže Antonio Huarez, frizer iz Njujorka. Ova stimulacija je uzrokovana tehnikom masaže koju koristite kada pravite penu.

“Ono što se umesto toga možete da uradite jeste šamponirate kosu svaki drugi dan ili dva puta nedeljno, samo onda kada je masna”, kaže Huarez. U međuvremenu, predlaže ispiranje kose bez šampona i nanošenje samo balzama.

2. Ne uklanjate sve nečistoće

Pravilno pranje kose šamponom je složenije nego što mislite. Prvo što bi trbalo da uradite jeste da primenite dvostruko pranje. 

“Prvi šampon bi trebalo da se fokusira na uklanjanje nečistoće”, kaže Huarez. “Koristite vrhove prstiju i ‘trljajte’ ceo skalp.” Zatim dodajte malo vode i “mrvicu” šampona. Drugo pranje bi trebalo da ima više pene, a nanosite je duž celih pramenova.

“U potpunosti isperite šampon, nanesite balzam od sredine dužine do krajeva i sve isperite”, kaže Huarez. 

3. Kupate se toplom vodom

Temperatura vode takođe može da utiče na masnoću kose.

“Važno je da ne koristite vodu koja je previše vruća kada perete kosu, jer će ona ukloniti prirodna ulja sa vlasi, a koža glave će je odmah zameniti, zbog čega će cela biti masna”, kaže Gokan Vajni, specijalista za kosu na klinici Vera.

Zapravi, ispiranje hladnom vodom daće kosi dodatni sjaj.

“Hladna voda je korisna jer zatvara kutikulu i zadržava vlagu iz regeneratora, čineći da koasa bude dodatno hidratizovana i sjajna,”, objašnjava Vajni.

4. Preterano je stilizujete

Ako imate prirodno masnu kosu, trebalo bi da koristite manje proizvoda za oblikovanje.

“Kada koristite gelove, ulje i vosak za stilizovanje, to će dovesti do toga da se ovi proizvodi talože, što je glavni razlog zbog čega se kosa mnogo brže masti”, kaže Vajni.

Huarez nudi još jedan profesionalni savet: koristite samo jedan po jedan proizvod za stilizovanje i nikada ga ne nanosite na kožu glave. Umesto toga, nanosite ga samo po sredini vlasi.

“Uvek nanesite malo za početak i dodajte još ako je potrebno”, napominje on.

5. Stalno dodirujete kosu

Vaše vlasište prirodno proizvodi ulje, kao i vrhovi prstiju. Pa tako, ako stalno dodirujete kosu – šiške posebno, ulje sa prstiju se prenosi na ostatak kose, čineći je masnjom. Kada ste stilizovali frizuru, izbegavajte da dodirujete pramenove. Ako ovo izbegnete, budite sigurni da će vam kosa i tri, četiri dana nakon pranja i feniranja izgledati čisto i sjajno.