in

Dermatolozi upozoravaju kako da sprečite ozbiljne infekcije: Postoji vreme kad je neophodna promena šminke!

Dermatolozi upozoravaju kako da sprečite ozbiljne infekcije: Postoji vreme kad je neophodna promena šminke!

Dermatolozi neprestano upozoravaju na činjenicu da stara kozmetika povećava rizik od dobijanja infekcija i gljivičnih oboljenja. No, teško je reći kad je kozmetički proizvod izgubio svoj kvalitet, jer njegovo propadanje počinje čim ga otvorite, a potpuno je jasno da svaki pojedinac drugačije koristi i čuva kozmetiku. Malo je proizvoda na kojima je naveden rok upotrebe, što je u svetu šminke veliki nedostatak.

Shutterstock

 

Ipak, neke ‘”odokativne” metode mogu vam pomoći da izdvojite one proizvode koji bi mogli imati kraći upotrebni vek, a to su najčešće oni kozmetički proizvodi koji su vlažni.

“Ono što će vam najčešće izazvati infekciju su stvari poput krema ili proizvodi koji su vlažni i tamni”, piše The “New York Daily News”, citirajući izjave dr Andree Tau, optometričarke iz Njujorka i PR-a Američke optometrijske organizacije.

Poseban oprez važan je pri upotrebi proizvoda koji se koriste oko očiju. Stara maskara može izazvati blefaritis, neugodnu upalu očnog kapka praćenu svrabom pa i konjunktivitisom. Stručnjaci savetuju da šminku za oči menjate najmanje svaka tri meseca. Kreme, tečna i hidratizujuća sredstva najmanje svakih godinu dana (i pre ako ih stalno koristite i u njih stavljate prste), a olovke, puder, ruževe za usne i sjaj za usne najkasnije nakon 18 meseci. Držite se podalje od testera iz trgovina i drogerija, savetuje dr Tau.

Ako baš morate isprobati određenu boju, upotrebite štapiće od pamuka ili nanesite sloj na ruku i zatim obrišite. Uvek imajte u vidu da su testeri potencijalni izvor bakterija. Ne stavljate olovku za oči unutar linije trepavica jer ćete time ometati rad Meibomove žlezde koja ima važnu ulogu u stvaranju suza.