in

ZAGUŠLJIVO JE I SMRDI? Efikasno i jednostavno REŠENJE da se rešite DIMA iz vašeg stana i nameštaja!

Ilustracija, Foto: Profimedia

Miris dima ponekad ne možete jednostavno rešiti provetravanjem stana ni sprejanjem raznim mirisima. Ali postoje strategije koje vam dugoročno mogu pomoći.

Kako se privremeno, ali brzo rešiti mirisa dima

Osnovna metoda je ujedno i najjednostavnija, a sve što treba je da širom otvorite prozore i pustiti što više svežeg vazduha u sobu.

– Ako vazduh iz sobe pustite van, on će sa sobom odneti i zagađivače poput dima – objašnjava Katie Treharne.

Dnevna soba
foto: Profimedia

Federal Emergency Management Agency (FEMA) pak savetuje da prilikom čišćenja površine isperete blagim rastvorom sapuna ili drugih sredstava za čišćenje. Time nećete dugoročno isterati miris dima, ali kratkoročno će zamaskirati neugodan miris, piše Lifehacker.

Ako je pak miris dima proizašao iz paljevine ili požara, FEMA savetuje da dobro očistite svoj dom od eventualnog pepela. Naime, zbog njega se miris dima može zadržati i duže.

FEMA takođe sugeriše da miris dima koji je penetrirao u nežne površine poput drveta, madraca ili tkanina nameštaja i zastora te odeće možete ukloniti temeljitim dezodorisanjem i dezinfekcijom, a potom nanošenjem sode bikarbone otopljene u delu sirćeta. Za drvene površine FEMA savetuje čišćenje sapunom ili proizvodima namenjenima održavanju drveta.

U.S. Environmental Protection Agency (EPA) savetuje da da se fokusirate na pročišćavanje vazduha. Ako nemate klima uređaj, vreme je da nabavite jedan.

– Ako nemate sistem filtracije i ventilacije, zvazduh se sporo menja, a nivoi polutanata mogu znatno porasti – navodi EPA.

Zato savetuju da nabavite pročišćivač vazduha sa velikom brzinom izmene vazduha oposebno ako se borite protiv duvanskog dima jer on ima najmanje čestice.

(Espreso / Srbija Danas)