in

Uz ove trikove zadržaćete toplinu

Ilustracija, Foto: Profimedia

Da biste postigli vrhunsku efikasnost centralnog grejanja kada je uključeno, zimu započnite odzračivanjem radijatora.

Zavese i roletne

Zavese i žaluzine ne služe samo za privatnost, već takođe pomažu u održavanju toplote u domu. Kada padne mrak, zatvorite sve prozore da poboljšate izolaciju u sobama.

Prvo se zagrejte

Zagrejte se pre nego što uključite grejanje da biste zagrejali dom. Ovo je posebno važno ako radite od kuće, jer će vam biti hladno dok mirno sedite. Držite dodatni džemper i ćebe blizu stola ili pored sofe ako vam je uveče hladno.

Zaustavite ulazak hladnog vazduha – i curenje toplog vazduha

Mnogo je lakše efikasno zagrejati dom ako možete sprečiti ulazak i izlazak previše vazduha. Neki ljudi pojačavaju toplotu da bi se suprotstavili hladnoj promaji, ali na ovaj način će samo vaš račun za grejanje biti veći. Saznajte gde ulazi hladan vazduh i sprečite to. Obično je blizu ivica spoljašnjih vrata i prozora.

Razmišljajte strateški o prostoru

Da li treba da zagrevate svaku prostoriju podjednako, ili biste mogli da izolujete prostore koji se retko koriste – na primer, smanjenjem ili čak isključivanjem radijatora u spavaćoj sobi?

Zagrejte svoj krevet, a ne spavaću sobu

Stručnjaci za spavanje kažu da je bolje da spavaća soba bude malo hladna, pa se fokusirajte na zagrevanje kreveta, a ne na sav prostor oko njega.

Maksimalno povećajte efikasnost grejanja

Da biste postigli vrhunsku efikasnost centralnog grejanja kada je uključeno, zimu započnite odzračivanjem radijatora. To je prilično jednostavan zadatak i pomaže sistemu da radi efikasnije, piše Metro.

(Espreso/Metro)