in

UKOLIKO NAGLO PRESTANETE DA PIJETE KAFU, U VAŠEM ORGANIZMU ĆE SE DESITI OVO: Oprez!

Mnogima je nemoguće zamisliti početak dana bez kafe jer razbuđuje, poboljšava koncentraciju i raspoloženje, i povećava izdržljivost.

Pored brojnih benefita, kafa izaziva i zavisnost, zbog koje se mnogi odlučuju da prestanu sa konzumiranjem ovog napitka.

Međutim, ako prestanete da pijete kafu “preko noći”, možete napraviti više štete nego koristi za vaš organizam.

Kad telo naglo izbaci kofein, mogu se javiti glavobolje zbog njegovog nedostatka.

Pored toga, naglo smanjenje kofeina može da rezultira poteškoćama u koncentraciji, pa se savetuje da se naizmenično pije obična i kafa bez kofeina, sve dok se postepeno ne pređe potpuno na kafu bez kofeina.

Umerene količine kafe mogu da doprinesu očuvanju zdravlja mozga, dok s druge strane preterano konzumiranje kafe i te kako šteti.

Kako treba da se pije kafa i u kojim količinama?

Nedavna studija pokazala je da je ispijanje više od šest šoljica kafe dnevno povezano sa povećanim rizikom od demencije za neverovatnih 53 posto.

Za zdrave odrasle osobe 400 miligrama kofeina dnevno smatra se bezbednim, što je otprilike četiri šoljice.

Takođe, kafu ne bi trebalo previše šećeriti. Studija iz 2019. godine pokazala je da je prekomerna konzumacija šećera kod starijih osoba povezana s lošim kognitivnim funkcijama. Muškarci ne bi trebalo da unose unose više od devet kašičica dodatnog šećera dnevno, a žene više od šest.

Preporuka je i da se kafa ne pije u kasnim popodnevnim satima, jer može da izazove nervozu i spreči opuštanje pre spavanja. Zbog toga bi trebalo izbegavati kofein najmanje šest sati pre spavanja.

(Espreso)