in

U nekim situacijama može biti VEOMA OPASNO!

Maslinovo ulje, Foto: Profimedia

Iako maslinovo ulje spada u red zdravih namirnica, ipak ga treba koristiti oprezno jer u nekim situacijama može doneti više štete nego koristi.

Iako je maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svetu, ipak postoje situacije u kojima ga nikako ne biste trebali koristiti.

Maslinovo ulje za prženje

Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, ali postaje štetno kada ga izložimo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva brojne polemike, bolje je delovati preventivno i izbeći potencijalnu štetu. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da zagrejavanjem uništavamo strukturu ulja. Umesto toga, maslinovo ulje radije koristite kao “začin” gotovom jelu ili u salatama.

Maslinovo ulje za roštilj

Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se spominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno izgori. Zapravo, meso i povrće za roštilj nije potrebno držati u ulju. Dovoljno je nauljiti rešetke roštilja, a namirnice marinirati u suvim začinima.

Maslinovo ulje za lice

Mnogi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili negu kože. Međutim, kada je reč o licu, maslinovo ulje treba izbegavati. Razlog tome jeste što je maslinovo ulje gusto i zatvara pore, stoga ga osobe koje su sklone aknama trebaju izbaciti iz svoje kozmetičke rutine, pišu Nezavisne novine.

Bonus video:

NAJJAČI TRIK SA POKLOPCEM ZA ULJE: Ovo stvarno funkcioniše!

00:19

NAJJAČI TRIK SA POKLOPCEM ZA ULJE: Ovo stvarno funkcioniše!

(Espreso / Blic)