in

TE STVARI NI SLUČAJNO NE RADITE TOKOM I POSLE ODNOSA: Grdno ćete se pokajati

Ilustracija, Foto: Profimedia

Čak i iskusnim ljubavnicima se može dogoditi da previde neke stvari i zakomplikuju život. Zato, pazite.

Evo što nije pametno raditi pre ili nakon seksa:

1. Jurišati na WC nakon seksa

– Možda ste čuli ili pročitali kako je dobra ideja urinirati odmah nakon seksa, da bi se smanjila mogućnost infekcije urinarnog sistema, ali malo urina neće imati uticaj na to – objasnila je dr. Jennifer Bump, profesorka ginekologije na Baylor medicinskom fakultetu u Houstonu.

Radije ostanite u krevetu i uživajte u opuštanju nakon užitka, osim ako vam nije baš sila.

2. Isprazniti bocu vina pre

Čaša vina može pomoći u podizanju raspoloženja, ali previše alkohola lako će vam smanjiti seksualni užitak. U studiji Univerziteta Missouri-St. Louis, 11 posto ispitanika sklonih alkoholu priznalo je da ima probleme u postizanju orgazma.

U poređenju sa ljudima koji nisu pili, muškarcima koji su popili alkohol je bilo teže ejakulirati, a ženama je trebalo više stimulacije kako bi došle do vrhunca. Naime, alkohol deluje negativno na delove našeg nervnog sistema koji su važni za uzbuđenje i orgazam.

3. Ležati u ovoj pozi nakon seksa

Ne želite li dobiti dete, ne podižite karlicu nakon vođenja ljubavi jer to može povećati šansu za začećem. Ova poza pomaže spermijima u njihovom putovanju u cerviks (vrat materice), kaže dr. Bump.

4. Ne istuširati se pre – za muškarce

Imate li partnera koji nije obrezan, zamolite ga da se pre seksa istušira ili barem opere polni organ, posebno deo iza kožice penisa. Naime, tamo se mogu nakupiti bakterije koje uzrokuju infekciju urinarnog trakta, savetuje ova ginekologinja.

5. Jesti velike obroke pre seksa

– Izbegavajte velike količine zdrave hrane, poput povrća, mahunarki, integralnih žitarica. To može dovesti do stvaranja vetrova tokom seksa. Da biste sprečili neugodne situacije, izbegavajte takvu hranu, i ostalu s dosta vlakana u sebi, sat dva pre intime – kaže ginekologinja dr. Cheryl Iglesia iz Washingtona.

Bolji izbor je mali komad čokolade jer ona potiče proizvodnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje.

6. Ne očistiti seks igračke

Bez pravilnog čišćenja nakon svake upotrebe na njima se mogu razmnožavati mikroorganizmi koji uzrokuju infekcije. Da biste se zaštitili kako treba, koristite antibakterijske maramice ili sprejeve.

7. Koristiti lubrikant s mentolom

Kod žena koje ulaze u menopauzu dolazi do stanjivanja vaginalnog tkiva, što dovodi do pojačane osetljivosti. Lubrikanti koji sadrže mentol u sebi mogu iritirati tkivo tih žena. Najbolji su oni na bazi vode, bez ikakvih mentola u sebi, prenosi Prevention.

(Espreso)