in

Stručnjaci naglašavaju razliku između ALERGIJE I BAKTERIJSKE INFEKCIJE!

Kada se kod dece pojavi osip na koži, najčešće je u pitanju posledica virusne infekcije.

Međutim, slične promene mogu da nastanu i usled alergijske reakcije.

Ali i loše higijene.

Stručnjaci objašnjavaju da se virusni osip javlja na stopalima, šakama, stomaku, licu i vratu.

Javlja se kašalj
U dečijem uzrastu promene na koži su često posledica alergijske reakcije. Najčešće je reč o alergiji na hranu i u tom slučaju dolazi do pojave koprivnjače. Ona je donekle slična osipu, može da se javi na svim delovima tela, promene se mogu spontano povlačiti sa jednog i izbijati na drugom mestu. Jedina terapija je isključivanje konkretne namirnice iz ishrane.

Osim osipa, stručnjaci navode da bi na alergiju kod dece trebalo posumnjati i kada nos curi i svrbi, oči peckaju, javlja se suv i iritantan kašalj, ali i dugotrajan produktivan kašalj, peckanje oko usta, crvenilo i svrab, poremećaj sna, osećaj kratkoće daha.

Kada je osip po telu deteta tačkast, žućkasto prebojen i vidljiv na svim delovima, dominantno na trupu, reč je o kožnim promenama usled loše higijene.

Sapun i voda
To je danas dosta retko, ali dešava se, navode stručnjaci. Stafilokokne bakterije, koje se prirodno nalaze na koži, se razmnože, pa ako se dete češe, može da nastane veći problem. U svakom slučaju, sapun i voda, kao i antibiotske kreme, rešavaju ovaj zdravstveni problem.

Bonus video:

02:43

Kako da svedete simptome alergije na minimum

(Espreso / Avaz.ba)