in

Sprema se za 5 minuta i pomaže celom ORGANIZMU!

Doručak, ilustracija, Foto: Printscreen

Od nutricionista i lekara stalno slušamo da je doručak najvažniji obrok, “gorivo” za organizam koje nam obezbeđuje energiju za novi radni dan. U žurbi, većina ljudi preskače doručak, a kad nivo glukoze u krvi opadne prvo za šta se odlučujemo uglavnom biva pecivo iz pekare čiji nam je sastav, izuzimajući belo brašno, nepoznat.

Ukoliko želite da dan započnete zdravim obrokom za čiju pripremu vam neće biti potrebno mnogo vremena, opredelite se za domaći musli sa pavlakom, odnosno grčkim jogurtom i sezonskim voćem. Prednost domaćeg muslija u odnosu na industrijski je u tome što nema skrivenih šećera, dugo drži sitost i pomaže u gubitku viška kilograma.

Sastojci:

3 supene kašike ovsenih pahuljica


2 supene kašike lanenih semenki (celih ili sveže samlevenih u mlinu za kafu)


2 supene kašike sirovih semenki suncokreta


2 supene kašike sirovih semenki bundeve


2 supene kašike sirovih semenki susama


čaša pavlake (180 ml) ili grčkog jogurta


pola kafene kašičice cimeta


150 gr sezonskog voća

Priprema:

U činiju sipajte sve sastojke, pa ih izmešajte i dodajte sezonsko voće. Po želji možete da dodate i malo suvog grožđa, suvih smokava i/ili suvih šljiva. Ostavite da musli odstoji desetak minuta, pa ga pojedite pre polaska na posao.

Ovakav doručak obezbediće vam energiju za novi radni dan, nećete osećati glad barem četiri sata, a ako ga budete jeli svakog jutra već posle nedelju dana primetićete da vam garderoba postaje komotnija, a stomak ravniji.

Ukoliko imate problema sa probavom, umesto sezonskog voća iseckajte tri kašike suvih šljiva, a za osobe koje muče oscilacije u pritisku preporuka je da svakodnevno u musli dodaju bobičasto voće, pre svega borovnice.

(Espreso)