in

Razlika je OGROMNA, a u OVOM je CAKA

Ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook

Mary Frances Kennedy Fisher američka je kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju velik interes.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige How To Cook A Wolf iz 1942. godine, a tamo govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.

Smatra da je izraz ‘skuvati jaja’ netačan te da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumanjak ostaje sirov, a belanjak se odmah skuva. Cilj je kuvati sve sastavnice jaja u isto vreme na jednak način.

Stoga nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje kako će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, no biće bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim provre jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Posle je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuvati, pogotovo maloj deci, prenosi Mirror.

(Espreso)