in

Psiholog savetuje šta treba da uradite svako jutro!

Ilustracija, Foto: Profimedia

Ustajanje, spremanje za posao, doručak – sve su to stvari koje radimo svaki dan.

Međutim, retko kada se setimo da sebi ulepšamo jutro pre odlaska na posao.

Kako često kažu, kakvo vam je jutro, takav će vam biti i ostatak dana, pa treba da se potrudite da dan započnete najbolje moguće.

Psiholog Kristen Fuler predlaže da probate neku od petominutnih rutina kako biste odmah po ustajanju bili fokusiraniji i spremni za sve što vas čeka u narednim sastima.

Istežite se

Bilo da se istežete na krevetu ili prostirci za jogu, imaćete koristi od ove aktivnosti u jutarnjim časovima. Izdvojite 5 minuta iz svog rasporeda, zatvorite oči, dišite duboko i probudite svoje telo istezanjem.

Produžite vreme ispod tuša

Često nam se dešava da zbrzamo jutarnje tuširanje, misleći da ćemo tako uštedeti na vremenu. Ipak, dajte svom telu oduška: produžite vreme tuširanja za nekoliko minuta i već ćete se osećati bolje kada napustite kupailo. Iskoristite dodatne trenutke pod tušem da uživate što više i ne razmišljajte o obavezama koje vas očekuju.

Izađite napolje

Ako imate dvorište, izađite pre odlaska na posao. Tu možete popiti svoju prvu jutarnju kafu ili se prošetati dok se ne razbudite. U slučaju da živite u stanu, takođe možete prošetati napolju pet minuta. To može biti prilika i da izvedete svog psa napolje. Možete iskoristiti ovo vreme da i svratite do lokalne pekare ili prodavnice i kupite doručak, a možete se i samo prošetati bez nekog dodatnog cilja.

Slušajte muziku

Koliko god da ste u gužvi kada ustanete, pronađite vremena da na miru odslušate svoju omiljenu pesmu. Muzika ima višestruke koristi po nas, pa je dobro da njom započnete svoj dan.

Uživajte u doručku

Ponekad toliko žurimo da sve stignemo, da jedva uzmemo tri zalogaja doručka, pokupimo kafu za poneti i uputimo se ka poslu ili školi. Ovakav “brz” način života nije dobar ni za psihičko, ni za fizičko zdravlje čoveka. Doručak uvek treba jesti za stolom, a preporuka je i da se potrudite da što više uživate u svakom zalogaju.

To vam sigurno neće oduzeti mnogo vremena, a sigurno će vam pomoći da dan započnete opušteniji i spremni za ostatak dana.

(Espreso/stil.kurir.rs)