in

Pravilna higijena je ključ ka zdravlju

Devojka, Foto: Profimedia

Znate li šta vam je na pantalonama i majicama nakon dana provedenog izvan kuće?

To što ste se ujutru istuširali ne znači da je odeća koju ste nosili u tramvaju, autobusu ili na radnom mestu čista. Ako imate običaj da ležite na krevetu u istoj odeći, grešite. Evo zašto.

DA, LJUDI SU PRLJAVI
Pravilna higijena je veoma važna za opšte zdravlje, ali bez obzira na to, donji veš, a posebno donji veš, mora se često menjati. Video na Lifehacker.com otkriva kako ljudsko telo proizvodi prljavštinu i mnogo prljavštine. Postoji stara, mrtva koža koja se nalazi po celom telu, a ove ćelije se proizvode i do 500 miliona dnevno, da ne pominjemo litar znoja.

BAKTERIJE SE LEPE NA KOŽI KAO LEPILO
Bakterije i organizmi mogu da prežive nedeljama, ali i mesecima na odeći, otkriva Filip Tierno, direktor Centra za mikrobiologiju u Njujorku, koji je otkrio i kako nova odeća može biti puna bakterija, virusa i bacila. Zato operite novu robu pre nošenja, ali i majicu nakon nošenja 8 sati.

OSIP, AKNE, INFEKCIJE …
Dermascope.com objašnjava kako neke tkanine mogu izazvati iritaciju kože, a one koje se javljaju na leđima i grudima često su rezultat stalnog prianjanja materijala za kožu. Što su prljavije, veća je šansa da će se razviti iritacija.

Bonus video:

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/ordinacija.vecernji.hr)