in

Ovo su sigurni znaci da se to zaista desilo ili ne!

Iako se često govori o orgazmu kao vrhuncu se*sualnog zadovoljstva, istraživanja pokazuju da mnoge žene imaju problema da dožive vrhunac tokom intimnog odnosa. Samo oko 30 odsto žena nema problem da redovno doživi orgazam, dok preostalih 70 odsto ga doživljava znatno ređe, čak otprilike tokom svakog petog se*sualnog odnosa. Čak 15 odsto žena nikada nije doživelo vrhunac ili im se to dogodilo samo jednom ili dva puta u životu.

Iako se često smatra da je orgazam ključni deo se*sualnog iskustva, važno je razumeti da svaka žena doživljava se*sualno zadovoljstvo na svoj način. Komunikacija i razumevanje partnera mogu biti ključni u postizanju zadovoljavajućeg užitka za obe strane.

shutterstock.com

Žene ponekad glume orgazam

Glumljenje orgazma

Studije su pokazale da više od 90 odsto žena, u nekom trenutku, odglumi orgazam. Razlog za ovo ponašanje često leži u želji da se ne povredi partner, s obzirom na to da oko 20 odsto muškaraca veruje da su izuzetno dobri ljubavnici i da njihova partnerka ne mora da glumi. Međutim, ovo glumljenje često vodi ka nedostatku komunikacije o stvarnim potrebama i željama u se*sualnom odnosu.

Fizički znaci orgazma kod žena

Grčenje mišića, posebno vaginalnih i pojačana intimnost su najčešći znaci orgazma kod žena. Intenzitet stimulacije može dovesti do kratkog daha i glasnijih uzdaha, nakon čega žena može zastati radi “oporavka” ili kako bi se nadislaa vazduha. Takođe, moguća je i pojava crvenila na delu tela iznad grudi i po vratu, usled naglog oslobađanja hormona tokom vrhunca.

Shutterstock

Obratite pažnju na simptome posle orgazma kod žena

Orgazam i uživanje

Važno je napomenuti da činjenica da žena glumi orgazam ne znači da nije uživala u se*sualnom činu. Istraživanja pokazuju da je kod žena najveća aktivnost u centrima za užitak u mozgu za vreme se*sa, dok neposredno pre samog vrhunca aktivnost naglo pada.

BONUS VIDEO:Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /