in

Nikada više nećete GREŠITI SA ULJEM

Verovatno mislite da je lako ispeći jaja, zar ne? Samo ga stavite u tiganj na nekoliko minuta i posao je gotov. Ipak, postoji ključna greška koju mnogi od nas čine svaki put kada peku jaja na oko zbog koje ne ispadnu toliko ukusna.

Prema savetima raznih kuvara, ono u čemu većina nas greši jeste količina ulja koju koristimo pre nego što razbijemo jaja u tiganj, jer zbog pogrešne količine jaja ne ispadaju onako kako bismo želeli. Trik za usavršavanje hrskavog pečenog jaja jeste u ulju – i to u puno ulja. Prema rečima kuhara, potrebno vam je dosta ulja u tiganju da bi ova metoda funkcionisala, a ulje mora biti vruće. Proces zahteva gotovo duboko prženje jaja kako bi se postigla željena hrskavost.

Dodala je da je najvažniji deo procesa osigurati da vam ulje bude vruće pre nego što i pomislite na razbijanje jaja. Trik je u korišćenju ulja koje je dovoljno vruće da jaje pucketa u ulju i mora ga biti dovoljno da pokrije tiganj.

“Da biste dobili i odozgo savršeno pečena jaja, prelijte ih kašikom vrućeg ulja, a možete staviti i poklopac na tavu, pa će toplina i para zatvoriti vrh, sa savršenim žumanjkom i mekanim belancem”, objasnila je.

foto: Profimedia

Ako više volite jaja koja nisu delimično hrskava, možete slediti ove savete Džejmi Olivera koji voli pečena jaja pripremljena tako da smanjite vatru i pečete ih vrlo polako, što daje odlične rezultate, ali duže traje.

Pečeno jaje ne sme biti gumeno, a žumanci poput želea. Stavite tiganj na srednje jaku vatru sa kašičicom maslaca ili ulja. Pričekajte da se zagreje i održavajte vatru na istoj temperaturi, ali jaje ne treba previše krčkati u ulju.

Zatim, nakon što se jaje peče minut na izravnoj vatri, sipajte malo krupne morske soli po vrhu, a zatim smanjite vatru na nisku i stavite poklopac za još jedan minut pečenja. Preostala toplina skuvaće površinu pa neće biti nedovoljno kuvanog belanca, a žumanci će i dalje biti zlatni, tečni i ukusni.

(Espreso / Mirror)