in

Možeda bude veoma OPASAN po zdravlje

Krompir, Foto: Espreso.co.rs

Krompir je namirnica koju često ostavljamo u ostavi mnogo duže nego što bi trebalo, pa se ne retko bacaju nakon što primete neprijatan miris krompira. Ali ima onih koji će pretpostaviti da je dovoljno samo oguliti koru, ukloniti crne tačkice da bi bila dobra za jelo.

Stručnjaci kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir više nije za jelo, ali i da može biti opasan po zdravlje.

AKO VAŠ KROMPIR IMA ZELENU TAČKE, NE JEDITE GA
Lako je pomisliti da ih samo moramo ukloniti iz krompira kako bi bio jestiv, ali jednostavno niste svesni problema. Prema portalu Healthline, zelena boja na krompiru se pojavljuje kada počne proizvoditi hlorofil, što je prirodan proces. Ali kada primetite ovaj pigment, to znači da je krompir takođe počeo da proizvodi solanin, komponentu koja štiti od oštećenja izazvanih životinjama, insektima, gljivicama i bakterijama. To je toksin koji se nalazi u krompiru, a ne samo u zelenim tačkama, a ako je veća sorta, može biti opasan za ljude.

MOŽETE SE RAZBOLETI SAMO OD JEDNOG KROMPIRA
Nivoi solanina su najveći u oljuštenjima krompira, pa će guljenje definitivno ukloniti neke toksine (oko 30 odsto), ali nećete rešiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko ove komponente mora biti u krompiru da biste se razboleli, ali jedno istraživanje je pokazalo da 0,6 miligrama po kilogramu težine može dovesti do bolesti. Posebno je važno da takav krompir držite podalje od dece koja imaju mnogo manju telesnu težinu, kako bi mogli jače osetiti posledice trovanja solaninom.

Ako primetite ove simptome trovanja, ODMAH SE OBRATITE LEKARU
Ako ste jeli takav zeleni krompir, oljušten i bez vidljivih opasnih znakova, važno je paziti na simptome koji se mogu pojaviti. Uobičajene su groznica, glavobolja, bol u trbuhu, proliv, povraćanje, slab puls i otežano disanje. Ako mislite da imate ove simptome, odmah potražite medicinsku pomoć. Blagi simptomi mogu proći za 24 sata, ali postoje i ozbiljni zbog kojih je pametno otići lekaru.

PRAVILNO ČUVANJE MOŽE SPREČITI PROBLEME
Krompir će biti jestiv duže ako se pravilno skladišti. Sva oštećenja, izloženost svetlosti ili niske i visoke temperature mogu rezultirati pojavom pomenutog toksina. Najbolje ih je čuvati na tamnom i suvom mestu kako biste sprečili ovaj proces. Vreća u kojoj se nalaze štitiće ih od dodatnog svetla. Dobar savet je da pre kupovine dobro pregledate svaki krompir i bacite one koji nisu dobrog kvaliteta.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Ordinacija.hr)