in

KOLIKO JE POMERANJE SATA ZAPRAVO ZDRAVO ZA ORGANIZAM? Lekar upozorio na 3 NEIZBEŽNE POSLEDICE koje TRPIMO SVI

Ilustracija, Foto: Profimedia

Iako je Evropska komisija pre tri godine predložila ukidanje sezonskog pomeranja kazaljki na satu, sinoć je širom Evrope završeno letnje računanje vremena.

Ljudi su u svojim domovima kazaljke sata pomerili sa tri na dva i tako sebi obezbedili još sat vremena bezbrižnog sna. Verujemo da se spavalice raduju što će spavati sat vremena duže, međutim, pitanje je da li taj “poklonjen” sat utiče na zdravlje našeg organizma?

– Svaki put kada pomerimo kazaljke na satu, telo trpi male promene – kaže za Telegraf specijalista urgentne medicine Boris Šarović.

Prema rečima našeg sagovornika, telo više sa psihološkog aspekta reaguje na ovu promenu, jer unapred znamo da će se kazaljke pomeriti i da će to verovatno uticati na nas.

– Ukoliko bi vam neko pomerio kazaljke na satu, a da to ni ne znate, mala je verovatnoća da biste to shvatili. Stoga smatram da psiha igra veliku ulogu – objašnjava Šarović i naglašava da je telu najbitnije da ima preporučenih sedam do osam sati sna.

Kako kaže, promene koje su moguće i česte kada se kazaljke na satu pomeraju su: nesanica, pad koncentracije i glavobolja.

– Iako smo godinama navikli da pomeramo kazaljke, telo ipak reaguje, jer je promena usledila. Moguće je da će osoba lošije spavati u narednim danima i da koncentracija neće biti na zavidnom nivou.

Srećom, telo se veoma brzo prilagođava novonastaloj sitaciju i vraća se u normalnu – zaključuje specijalista urgentne medicine Boris Šarović.

Inače, lekari širom sveta se godinama zalažu da se pomeranje kazaljki na satu ukine, a prošle godine je sve slutilo na to da ih ove godine nećemo pomerati, međutim, to se nije desilo.

Iako je dokazano da zdravstvene smetnje postoje i ne zaobilaze nikoga, verujemo da ne postoje oni koji se bune zbog toga što će u svom krevetu provesti još jedan sat.

(Espreso/Telagraf)