in

KOLIKO DUGO MAJČINO MLEKO MOŽE DA STOJI VAN FRIŽIDERA, A DA SE NE POKVARI? 3 su načina da ga čuvate

Dojenje, Foto: Profimedia

Svaka majka donosi odluku da li će dojiti svoje dete ili ne.

Istina je da je majčino mleko veoma zdravo, ali je bitno na koji način ga čuvate.

Teško je poverovati da mleko van frižidera ne može da se pokvari, ali je to zapravo tačno. To je zato što majčino mleko sadrži različite antibiotike u sebi, pa je u stanju da uništi razne bakterije i viruse.

Ako mleko čuvate duže od nekoliko sati, onda treba da ga stavite u frižider ili zamrzivač. Ipak, nemojte ga čuvati u vratima frižidera. Bolje je da ga stavite na policu iza ostalih proizvoda, gde neće doći do promena temperature prilikom otvaranja vrata frižidera.

Mleko koje ostavljate u frižideru ili zamrzivaču možete da držite u flašicama ili sterilisanim kesicama koje su namenjene ovoj svrsi. Obratite pažnju da su i flašice i kesice dobro zatvorene i sačuvane od curenja ili prosipanja. Možda je najbolje da koristite manje flašice, da ne biste bez razloga odleđivali veću količinu, a bebi nije potrebno toliko.

Najjednostavnije je da čuvate u onim količinama koje su vam potrebne za po jedno hranjenje. Ukoliko vaša beba pije malu flašicu, mleko čuvajte u manjim bocama.

Najbolja ideja je da na kesicama ili falšicama zapišete datum kada ste ga ostavili. Generalno, mleko može trajati:

– Na sobnoj temperaturi 4 do 8 sati

– U zadnjem delu frižidera 3 do 8 dana

– U zadnjem delu zamrzivača do 3 meseca

Ipak, imajte na umu da mleko čuvanjem gubi veliku količinu hranljivih nutritijenata koji su bitni za bebu, pa ga nemojte zamrzavati često, već se trudite da bude sveže.

Bonus video:

ODRŽANA NAJLEPŠA TRKA U SRBIJI

02:35

ODRŽANA NAJLEPŠA TRKA U SRBIJI

(Espreso/Objektiv)